Németország

Durva büntetést kapott a meg nem történt terrortámadásról író blog

Kilencezer eurót kell fizetnie egy német blognak, mert meg nem történt terrortámadásról írtak.

2018.07.19 15:59MTI

Kilencezer euró pénzbüntetést kell fizetnie egy német blognak, mert márciusban azt az álhírt kezdte terjeszteni, hogy "apokaliptikus méretű" terrortámadás történt Mannheimben - jelentette csütörtökön a n-tv német hírtelevízió.

A Rheinneckarblog 136 halottról és ötven támadóról számolt be, valamint azt írta, hogy a rendőrség hírzárlatot rendelt el. Mindebből egy szó sem volt igaz. A terrortámadás soha nem történt meg. A mannheimi rendőrség közölte, hogy kitalációról van szó.

"A leírt tényállás nem valós" - hangsúlyozta már akkor a hatóság.

A pénzbírság kiszabását az ügyészség kezdeményezte, mert úgy ítélték meg, hogy ez a "fake news" megzavarta a köznyugalmat. A talmi terrortámadásról szóló blogbejegyzést több mint húszezren nyitották meg, az ügyészek szerint pedig a szöveg valóságszerű és megtévesztő, mert derül ki belőle, hogy kitaláció.

A Rheinneckarblog üzemeltetője Hardy Prothman fellebbezni akar a döntés ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.