Diplomácia

Elkezdődött Macedónia uniós csatlakozásának előkészítése

Macedónia 2005 óta tagjelölt országa az Európai Uniónak, ám Görögország mindeddig akadályozta északi szomszédja euroatlanti integrációját.

2018.07.18 01:30MTI

Macedónia és az Európai Unió között a jövő év júniusában kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások, az előkészítő folyamat pedig már most megkezdődött - jelentette ki Zoran Zaev macedón kormányfő kedden Szkopjéban miután tárgyalást folytatott Johannes Hahn uniós bővítési biztossal.

Johannes Hahn azért utazott a macedón fővárosba, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdésének részleteiről, valamint az uniós átvilágítási szakasz megkezdéséről tárgyaljon az ország vezető politikusaival. Az átvilágítási folyamat képezi a kétoldalú tárgyalások alapját, hiszen ebből derül ki, hogy egy-egy ország jogszabályai milyen mértékben állnak összhangban az uniós joggal, és milyen változtatásokra van szükség. A csatlakozási tárgyalások során a tagjelölt országok és Brüsszel között 33-35 tárgyalási fejezetet nyitnak meg, és a teljes jogú tagság feltétele az összes fejezetek lezárása.

Johannes Hahn a közös sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Unió ajtaja nyitva áll, Szkopjétól függ, hogy él-e a lehetőséggel vagy sem. Mint mondta: a szkopjei kormány megmutatta, hogy jó kapcsolatokat kíván ápolni szomszédaival, ezért rendezte viszonyát Bulgáriával és Görögországgal, és ezzel a lépéssel példaként szolgált az egész térség számára. A negyedszázados macedón-görög névvita rendezése pedig hozzájárul az ország fejlődéséhez, valamint a béke és a stabilitás megőrzéséhez - fűzte hozzá az uniós biztos.

Zoran Zaev miniszterelnök bejelentette, hogy a csatlakozási tárgyalásokat végző macedón delegáció vezetője, illetve a főtárgyaló Bujar Osmani európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes lesz.

Az előkészítő folyamat dinamikáját Johannes Hahn bővítési biztossal egyeztetve állapítja meg a két fél - közölte a macedón kormányfő.

Az Európai Unió általános uniós ügyekben illetékes miniszterei június végén hagyták jóvá, hogy Macedóniával 2019 júniusában megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások. Leszögezték: mindenekelőtt a korrupcióellenes harc, a biztonsági szolgálatokra vonatkozó szabályok, továbbá az igazságügyi és a közigazgatási reform terén van szükség előrehaladásra, emellett viszont az is a feltételek között szerepel, hogy a Macedónia nevének megváltoztatásáról szóló, Görögországgal egy hónapja megkötött egyezményt az őszre tervezett népszavazás is megerősítse. A névvita lezárása tette lehetővé azt is, hogy a NATO meghívta tagjai közé Macedóniát.

Macedónia 2005 óta tagjelölt országa az Európai Uniónak, ám Görögország mindeddig akadályozta északi szomszédja euroatlanti integrációját. A névváltoztatásról szóló megállapodás életbelépését követően a nyugat-balkáni országot Észak-Macedóniának fogják hívni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.