Mentőexpedíció

Sikerült! Mindenkit kimentettek a thaiföldi barlangból

Mind a 12 gyereket és edzőjüket is kimentették a thaiföldi Tham Luang barlangból.

2018.07.10 16:25MTI

Az ifjúsági focicsapat és 25 éves edzőjük összesen 18 napot töltöttek a mélyben, mivel a sok esőzés miatt nem tudtak kijutni a barlangból. Három turnusban, három nap alatt hozták ki őket.

Helyi idő szerint kedd délelőtt 10 órakor megkezdték a maradék négy gyerek és edzőjük mentését a thaiföldi barlangban. A terveiknek megfelelően mindenkit ki tudtak menteni.

A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor - közép-európai idő szerint 12 óra 40 perckor - értek ki a szabadba. "Nem tudjuk bizonyosan, hogy csoda vagy a tudomány vagy mi tette lehetővé, hogy az egész csapatot sikerült kimenekíteni a barlang fogságából. Mindenki biztonságban van" - közölte Facebook-oldalán a haditengerészet.

A négy gyereket és az edzőt egyszerre hozták ki, így a mai mentés tovább tartott, mint a korábbiak.

Az utoljára kimenekített gyerekeket is azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá a barlang kijáratánál, de állapotukról eddig semmit sem közöltek. A barlangtól mentőautón vitték el őket, majd mentőhelikopteren szállították őket kórházba.

Az összesen 19 búvár segítségével végrehajtott mentőakciót vasárnap indították el. A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indították el, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben.

Az egész művelet három napig tartott: vasárnap négy, hétfőn újabb négy gyereket mentettek ki, kedden pedig az utolsó négy fiút is az edzővel együtt.

A BBC szerint a vasárnap és hétfőn kimentett gyerekek jól vannak. Kettőjüket enyhe tüdőgyulladás miatt kezelték, két fiúnak alacsony volt a testhőmérséklete, egynek pedig alacsony volt a pulzusszáma a kórházba szállításkor, de azóta normalizálódott állapotuk.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.