Mentés

Elon Musk betartotta ígéretét: itt a kapszula a thai barlangban ragadt gyerekek megsegítésére - videó

Musk Twitteren mutatta be, mire jutottak mérnökei.

2018.07.09 14:33ma.hu

Az amerikai sztármilliárdos, a Tesla-vezér Elon Musk még pénteken jelentette be, hogy a portfóliójába tartozó cégek, így a Boring Company és a SpaceX mérnökei Thaiföldre utaznak, hogy részt vegyenek a barlangban ragadt gyerekek mentésében. Nem tétlenkedtek, már el is készült annak a kapszulának a prototípusa, ami elég könnyű ahhoz, hogy a búvárok bevigyék, de elég kicsi ahhoz, hogy a szűk járatokban elférjen. Utóbbi nagyban megsegítené a mentési folyamatot, mert most a búvároknak le kell venniük a magukkal vitt palackokat a hátukról, egy ponton annyira szűk a járat. A gyerekek csak maszkot kapnak, ezen keresztül tudnak lelégezni, egyetlen dolguk, hogy kövessék az elöl haladó búvárt egy már kifeszített kötélbe kapaszkodva. Az idő a legnagyobb ellenségük most, bármi, ami meggyorsíthatja a mentést, hatalmas segítség (egyelőre az időjárás és a körülmények úgy alakultak, hogy a vártnál gyorsabban haladnak a búvárok) - írta a Forbes.

Az úszni sem tudó gyerekeknek közel két órát kell haladniuk a szűk járatokban két búvár között. Profiknak is nagyon nehéz ez a fajta haladás, hát még a teljesen tapasztalatlan gyerekeknek. A helyszínen elképesztő munkát folytatnak a mentőegységek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.