Menekítés

Állampolgársága sincs a fiúnak, aki a barlangban rekedtek közül egyedül beszél angolul

A Tham Luang barlangban rekedt gyerekek közül csak egy beszéli az angolt.

2018.07.09 06:15ma.hu

Amikor a búvárcsapat az eltűnt diákokra lelt, a 14 éves Adul Sam-on válaszolt, a mentőcsapat kérdéseire: "Adul vagyok, és jól érzem magam!" Angol tudása nagy segítséget jelentett, hiszen a bent rekedt csapatnak azóta is szállítanak ellátmányt, fontos a velük való kommunikáció - írta a 444.hu.

Valójában menekült, a szomszédos Myanmar (Burma) üldözött állampolgára, ugyanis a csak néhány állam által elismert myanmari szakadár tartományban,  Wa államban született keresztény szülők gyerekeként - írta a lap.

A szülei kénytelen voltak otthon maradni, de Adult sikerült átjuttatni Thaiföldre, az egyetlen helyre, amely befogadja a myanmari szakadár államok polgárait (ilyenek a rohingyák is), bár állampolgárságot nem ad nekik. 400 ezren vannak az országban ilyen személyek az ENSZ adatai szerint.

Adul viszont fordulatos életének köszönhetően jól beszéli sajátjai, a kínai, a burmai és az angol nyelvet is. A keresztény iskolában, ahova jár, a tanárok nagyon kedves, illedelmes fiúnak ismerik.

Jövője azonban bizonytalan: bár Thaiföld azt ígéri, 2024-re rendezi a jogfosztott menekültek sorsát, Adul Sam-on hiába végzi el az iskolát, legálisan semmihez sem kezdhet Thaiföldön: nem vállalhat munkát, nem házasodhat és nem lehet bankszámlája sem.

Feltehetően azonban most ez a legkisebb gondja, egyelőre ő is, több társával együtt a barlangban van, ahonnan nagyon veszélyes és hosszú az út kifelé.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.