Mérgezés

Magyar orvos kezeli a szovjet idegméreg újabb áldozatait Angliában

Dr. Závori László a kezelés nehézségeiről beszélt.

2018.07.07 13:26ma.hu
Dawn Sturgess és Charlie Rowley

Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag okozta annak a két brit állampolgárnak a megbetegedését, akiket múlt szombat óta válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában. Ezt a hatóanyagot még a Szovjetúnióban fejlesztették ki. Ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést négy hónapja Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal.

A két brit beteg, egy házaspár - egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi - Amesbury városában lévő otthonában lett rosszul. Amesbury 16 kilométerre fekszik Salisburytől. A helyi hatóságok a nőt Dawn Sturgess-ként, a férfit Charlie Rowley-ként azonosították. Mindketten helybéli lakosok.

Salisbury városi kórházának sürgősségi osztályán egy magyar orvos is dolgozik. Dr. Závori László már 2014 óta orvos ott. Tagja volt a Szkripalt és lányát kezelő orvoscsapatnak is, most pedig a brit házaspár kezelésében vesz részt. A Hvg-nek mesélt a nehézségekről.

Mikor arról kérdezték, nem veszélyes-e az ottani élet, az orvos azt felelte, épp a közelmúlt eseményei miatt Anglia egyik legbiztonságosabb városa jelenleg Salisbury. A házaspár állapotáról annyit közölt, hogy továbbra is kritikus állapotban vannak, intenzív osztályon kezelik őket.

A kérdésre, hogy rögtön felismerték-e, hogy ugyanazzal az idegméreggel van dolguk, Závori azt mondta: "ez alkalommal nem egyszerre érkeztek a betegek. Az első esetet követően még nem gyanakodtunk, amikor viszont néhány órával később ugyanarra a lakcímre riasztották a mentőket, a kollégák már a megfelelő védőfelszerelésben érkeztek a helyszínre, és a kórházban is egyből célirányosan vizsgálódtunk."

Ami nehézség, a ritkasága ennek a Novicsok-mérgezésnek, ők is először szerves foszfáttal szennyezett gyógyszerre vagy drogra gondoltak, viszont a kezelés nem tér el nagyon, így miután megvolt a végleges diagnózis, nem kellett sokat változtatniuk a terápián - árulta el.

Elmondása szerint arról több elmélet is kering a médiában, hogy a legújabb áldozatok hogyan kerültek kapcsolatba az idegméreggel, de hivatalos tájékoztatást a rendőrség még nem adott. A városban ugyanakkor nincs emiatt pánikhangulat, a focivébé sokkal inkább lázban tartja az embereket - tette még hozzá dr. Závori.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.