Migráció

Ideiglenesen 1200 menekült befogadására hajlandó Szlovákia

"Továbbra is érvényes azonban, és még egyszer hangsúlyozom: akaratunk ellenére senki nem jöhet Szlovákiába" - mondta a szlovák miniszterelnök.

2018.06.29 18:33ma.hu

„1200 migránst fogadhat Szlovákia a szomszédos országoknak felkínált segítségnyújtás értelmében, abban az esetben, ha ezek az országok nem bírnák a rájuk nehezedő nyomást. Pozsony azonban nem egyezik bele, hogy a kormány jóváhagyása nélkül menekültek érkezzenek az országba” – fogalmazott Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, a brüsszeli uniós csúcs első tárgyalási napját követően, kiegészítve azzal, hogy ezt már közölte osztrák kollégájával is és Szlovákia többi szomszédos országának vezetőjével - hangzott el az Inforádióban.

„Továbbra is érvényes azonban, és még egyszer hangsúlyozom: akaratunk ellenére senki nem jöhet Szlovákiába” – szögezte le a kormányfő, aki nehéznek nevezte a tíz órán át tartó, hajnali fél ötkor végződő brüsszeli tárgyalásokat.

„Olyan szöveget sikerült megfogalmaznunk, amellyel elégedett lehet Szlovákia, de ugyanakkor az Európai Unió is, mert a felelősség minden egyes tagállamé” – tette hozzá Pellegrini, s nagyra értékelte, hogy a kötelező kvóták szerinti menekültelosztás témája végre lezárult, helyette pedig a külső határok védelmének irányába terelődött a hangsúly. Aláhúzta, hogy Szlovákia már régóta emellett a megoldási javaslat mellett foglalt állást. Úgy véli, ennek köszönhetően mérséklődött a schengeni belső határellenőrzés veszélye. A kormányfő helyeselte, hogy a hajnalban elfogadott zárónyilatkozat értelmében az unió az anyagi és technikai eszközök növelésével megerősíti az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, a Frontexet.

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritást is üdvözölte a brüsszeli döntést, amely szerint az Európai Unió területén kívül létrejövő menekültközpontokban dolgozzák majd fel a menekültkérelmeket. Richard Sulík pártelnök szerint az unió néhány tagállama elég szoros gazdasági kapcsolatot ápol az észak-afrikai országokkal ahhoz, hogy az ENSZ-szel karöltve rábírja őket a menekültközpontok ottani kialakítására. Hozzátette: a felvetett megoldási javaslat nem maradhat csupán papíron, az Európai Uniónak hatékonyan kell harcolnia az illegális migráció ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.