Illegális bevándorlás

Újabb fejlemények a Trump-rendelet miatt a családjától elszakított magyar kisfiú ügyében

A kis Levente egy Bronx-i befogadóközpontban 'ünnepelte' születésnapját pár héttel ezelőtt.

2018.06.27 10:19ma.hu

Mint arról a ma.hu is beszámolt, magyar érintettje is van az amerikai bevándorlási szigornak, melynek az a legtöbbet kritizált - és mára vissza is vont - eleme, hogy az illegális határátlépésen kapott családokban elválasztják a gyerekeket a szüleiktől.

A magyar családot a múlt hónapban fogták el a New York államban lévő Franklin megyében a határőrök. A család Torontóból Montréalba utazott, onnan egy Uberrel jutottak el a kanadai-amerikai határra, ahol elfogták őket.

A kétéves Leventét, aki nem beszél angolul, azóta egy magán befogadóállomáson tartják Bronxban, amíg szülei őrizetben vannak Buffalóban. Valószínűleg kiutasítják őket az országból.

Szeretnék elérni, hogy Leventét a Magyarországon élő 23 éves nővére vehesse magához, ám ez sajnos egyelőre nem sikerült.

"A legfőbb probléma, hogy a kisfiú nem beszéli a nyelvet” – mondta John Young, a család közeli barátja a Times Union amerikai portálnak. "László egy hónappal ezelőtt keresett meg azzal, hogy próbáljam kideríteni, hol van a kisfia, valamint segítsek elintézni, hogy 23 éves lánya, Laura hazavihesse őt Magyarországra” – mesélte a férfi.

"Amikor kiderült, mi történt, azonnal elkezdtem munkálkodni, hogy a kistestvérem épségben és mihamarabb hazakerüljön, s családi körben várja meg apámék hazajövetelét. Azóta lassan több mint egy hónap eltelt, és még mindig ott tartunk, hogy ilyen-olyan papírokat, sőt, már ujjlenyomatot is kértek tőlem. Minden iratot, amelyet kértek, beszereztem és a rendelkezésükre bocsátottam” - mesélte Laura, a kisfiú nővére a Blikknek, majd hozzátette, hogy az amerikai hatóságok nem válaszolnak a leveleire, amelyekben információt kért a testvére állapotát illetően, s a szülei sem tudnak semmit arról, hogy van a pici.

A külügyi tárca közölte: a külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a gyermeket felügyelő intézettel, szakembereink Magyarországon is vizsgálják a hazahozatal feltételeit és lehetőségeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.