Terror

Halálos robbantás rázta meg az új miniszterelnök nagygyűlését Etiópiában

Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert.

2018.06.23 15:42MTI

Többen meghaltak egy robbantás során Etiópiában – jelentette be az újonnan megválasztott miniszterelnök, aki éppen beszédet tartott nagygyűlésén Addisz-Abebában, amikor a detonáció bekövetkezett.

A BBC beszámolója szerint Abiy Ahmed kijelentette, ez egy sikertelen próbálkozás volt arra, hogy Etiópia ne tudjon újra egyesülni. A miniszterelnököt azonnal kimenekítették a helyszínről, ahol ezrek tartózkodtak, hogy meghallgassák beszédét. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert - írta az atv.hu.

A nagygyűlésre egyébként olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban. Egy szervező arról beszélt, hogy a tömegben gránát robbant, amelyet a színpadra akart valaki felhajítani.

Etiópia évek óta a folyamatos erőszakos támadások színtere. Az elhúzódó válság miatt volt kénytelen februárban lemondani Hajlemariam Deszalegn kormányfő. Abij Ahmedet áprilisban iktatták be, és mint az ország új miniszterelnöke beutazta Etiópiát, és ígéretet tett arra, hogy kezelni fogják az emberek nehézségeit, megerősítik a politikai és állampolgári jogokat. Az új etióp vezetés elkötelezte magát egy sor reform elfogadása mellett, egyebek mellett megígérték több ezer politikai fogoly szabadon bocsátását.

A még mindig a világ 15 legszegényebb országa közé tartozó Etiópiában évek óta fokozódik az elégedetlenség a kormánnyal szemben. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint a demonstrációk során a biztonsági erők több mint ezer embert megöltek elsősorban Oromia államban. 2016 októberében is rendkívüli állapotot vezettek be, azt tíz hónappal később oldották fel a hatóságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.