Egészségügy

Eltitkolta HIV-fertőzöttségét egy Angliában dolgozó magyar sebész

Évekig műtött úgy, hogy eltitkolta a betegségét, 400 páciensét küldték el tesztre.

2018.06.21 11:33ma.hu

Éveken keresztül eltitkolta HIV-fertőzöttségét egy Angliában dolgozó magyar sebészorvos. Ny. Tamás az angol állami egészségügy (NHS)  több intézményében is dolgozott, évekig műtött úgy, hogy eltitkolta fertőzöttségét - írja a Telegraph.

Az NHS szabályai szerint a HIV-betegek is praktizálhatnak, rájuk azonban szigorúbb szabályozás vonatkozik. Évek óta létezik olyan gyógyszer, mely szedése mellett nem fertőznek, emelett bejelentési kötelezettségük van, és folyamatosan ellenőrzik, hogy szedik-e a gyógyszereiket.

Ny. Tamás egy év börtönbüntetést kapott, két évre felfüggesztve. Az angol orvosi kamarából kirúgták.

Védőügyvédje a tárgyaláson azt állította, a sebész félt a HIV-fertőzöttek megbélyegzésétől, ezért nem jelentette be betegségét.

Ny. Tamás közel 400 korábbi betegével közölték levélben, hogy HIV-fertőzött kezelte őket, menjenek el vértesztre.

A páciensek között nagy pánik tört ki, ám végül mindenki tesztje negatív lett.

Ny. Tamás a Semmelweis Egyetemen végzett orvosként, és 2004 óta dolgozott különböző angliai kórházakban. 2010-2016 között 24 kórházban fordult meg.

Pontosan nem tudni, hogy mikor fertőződött meg a vírussal. Először egy otthoni teszt mutatta ki fertőzöttségét még 2015-ben, ám mivel ezek a tesztek nem elég pontosak, végül egy páciense adatait használva küldte el saját vérmintáit kórházi vizsgálatra. Ez a teszt szintén pozitív lett.

Ez a csere lett gyanús az NHS-nek, és vizsgálatot indítottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.