Terrorizmus

Biobombát akart építeni egy tunéziai férfi Németországban

A hatóságok által Szief Alláh H-ként azonosított férfi lakásában jelentős mennyiségű ricinusmagot találtak és eszközöket, amelyekkel a növénymagokból ki lehet vonni a biológiai fegyverek hagyományos hatóanyagként számon tartott fehérjét.

2018.06.20 14:49MTI

Ricin előállítására készült és mérgező anyagú "biobombát" akart gyártani az a tunéziai férfi, akit a napokban elfogtak Kölnben - mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője egy szerdai interjúban.

Holger Münch a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság Inforadio nevű hírrádiójának elmondta, hogy a hatóságok által Szief Alláh H-ként azonosított férfi lakásában jelentős mennyiségű ricinusmagot találtak és eszközöket, amelyekkel a növénymagokból ki lehet vonni a biológiai fegyverek hagyományos hatóanyagként számon tartott fehérjét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 29 éves férfi hol és mikor akart merényletet végrehajtani, de az biztosnak tűnik, hogy "biobomba-támadásra" készült, ami egyedülálló a terrorizmus németországi történetében - mondta a BKA elnöke.

Hozzátette, hogy a gyanúsított elfogása "jó példa" a biztonsági szervek országos és nemzetközi együttműködésére. A tunéziai férfira néhány hónapja figyeltek fel külföldről kapott információk révén, amelyek a többi között az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez fűződő viszonyára vonatkoztak - ismertette Holger Münch.

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője kiemelte, hogy változatlanul magas a terrortámadás veszélye Németországban. A 2015 novemberében Párizsban végrehajtott merényletsorozathoz hasonló nagyszabású, csoportos akciók valószínűsége ugyan csökken, de magányos merénylők terveivel számolni kell.

A többi között elmondta, hogy tovább emelkedik a terrorcselekmény elkövetésére hajlandó, közveszélyes személyek száma, jelenleg 770 ilyen embert tartanak nyilván.

Holger Münch legutóbb május végén nyilatkozott erről, akkor azt mondta, hogy 760 személy szerepel a terrorveszélyt jelentő emberek nyilvántartásában.

Szief Alláh H-t június közepén helyezték előzetes letartóztatásba kölni otthonában a szövetségi legfőbb ügyészség utasítására. A háborús fegyverek ellenőrzéséről szóló törvény megsértésének alapos gyanúja és államellenes súlyos bűncselekmény előkészítésének úgynevezett kezdeti gyanúja miatt indítottak eljárást ellene. A Kölner Stadt-Anzeiger című lap értesülése szerint az Iszlám Állam szimpatizánsa, hazájában is radikális iszlamistaként tartották számon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.