Büntetés-végrehajtás

2009 óta először végeztek ki halálra ítéltet Thaiföldön

Egy 26 éves férfin hajtották végre méreginjekcióval a halálos ítéletet, mert 2012-ben meggyilkolt egy 17 éves fiút.

2018.06.19 10:45MTI

Először végeztek ki halálra ítéltet 2009 óta Thaiföldön - közölte kedden az ország büntetés-végrehajtási hivatala. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte a kivégzést, szerinte ez teljesen hibás eszköz a bűnözés visszaszorítására.

Egy 26 éves férfin hajtották végre méreginjekcióval a halálos ítéletet, mert 2012-ben meggyilkolt egy 17 éves fiút. Ő volt a hetedik az országban, akit méreginjekcióval végeztek ki azóta, hogy 2003-ban bevezették ezt a módszert a golyó általi halál felváltására. 2009-ben kábítószer-kereskedőket végeztek ki.

Katherine Gerson, az AI thaiföldi kampányigazgatója hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta: Thaiföld visszalépett attól a vállalásától, hogy eltörli a halálbüntetést. Azt reméli, hogy ezzel az eszközzel vissza tudja szorítani a bűnözést, pedig nincs arra bizonyíték, hogy a halálbüntetésnek volna bármilyen különleges elrettentő hatása. A thaiföldi kormánynak azonnal fel kellene hagynia ezzel a gyakorlattal - mondta.

Thaiföld egyike azon ázsiai országoknak, ahol a legzsúfoltabbak a börtönök, és a legtöbb elítéltet kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményért zárják be. Háromszáz-hatvanegyezer ember tölti szabadságvesztését az ország börtöneiben, és közülük 520-at ítéltek halálra a büntetés-végrehajtási hivatal adatai szerint. Halálbüntetést 35 féle bűncselekményért lehet kiszabni Thaiföldön, köztük gyilkosságért és kábítószer-csempészésért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.