Terror

Pszichiátriai kezelésre szorul a párizsi túszejtő

A kommandósok sikeres akciójának köszönhetően a túszok sértetlenül kiszabadultak.

2018.06.13 12:04MTI

Pszichiátriai intézetbe került az a férfi, aki túszokat ejtett Párizs belvárosában - közölte szerdán a párizsi prefektúra.

A 26 éves marokkói támadót kedden este állították elő a kommandósok négy órával azután, hogy a francia főváros egyik belvárosi épületének udvarán egy informatikai cég irodájában elbarikádozta magát két tússzal. A kommandósok sikeres akciójának köszönhetően a túszok sértetlenül kiszabadultak. A támadó könnyebben megsérült a rendőri akcióban.

A büntetlen előéletű, de kisebb bűncselekmények miatt a rendőrség által ismert túszejtő nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, nem voltak terrorizmusra utaló követelései és azt kérte a rendőrségi tárgyalótól, hogy Chrisnek szólítsa. Gérard Collomb belügyminiszter tájékoztatása szerint gyenge idegzetű emberről van szó, aki teljesen különböző témákról összefüggéstelenül beszélt a tárgyalójával.

A párizsi ügyészség emberrablás, fegyveres erőszak, tiltott fegyvertartás, bűncselekménnyel való fenyegetés és szándékos emberölési kísérlet gyanújával indított ellene eljárást.

A túszejtés kezdetén a támadó azt állította, hogy robbanószerkezet van nála, de ez nem bizonyult igaznak. Kések voltak nála, de azokat nem használta az ügyészség szerint. Amikor viszont a kommandósok megindították a túszok kiszabadítására az akciót, a támadó az egyik túsza, egy nő torkához - akit korábban benzinnel leöltött - kést tartott, de a kommandósoknak sikerült úgy ártalmatlanítaniuk, hogy a túsz nem sérült meg. A másik túsz egy férfi volt, akit korábban megbilincselt a túszejtő.

Rendőrségi források a támadást követően azt közölték, hogy "egy gyenge idegzetű emberről van szó, akinek az indítékai zavarosak. Teljesen érthetetlen dolgokat mondott, először az iráni nagykövettel, aztán (a francia) kormánnyal akart beszélni".

A túszejtés Párizs egyik sűrűn lakott belvárosi negyedében történt, nem messze a 2015. november 13-i párizsi iszlamista merényletsorozat helyszíneitől, ahol számos bár és üzlet található. Franciaországban az elmúlt három évben 246-an vesztették életüket iszlamista merényletekben, az országban továbbra is legmagasabb szintű a terrorkészültség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.