Migráció

Több mint hatszáz migránst mentettek ki a Földközi-tengeren

A líbiai parti őrség több mint 150 migránst tartóztatott fel szombaton a Földközi-tengeren.

2018.06.10 18:09MTI

Hat különböző mentőegység 629 embert mentett ki a Földközi-tengeren vasárnapra virradóra, valamennyien az Aquarius mentőhajó fedélzetén vannak: a megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 gyermek és hét várandós nő van – közölte Twitter-üzenetében az Orvosok határok nélkül szervezet.

Igen kritikus volt a helyzet két felfújható gumicsónak utasainak mentésekor, mivel az egyik lerobbant és több mint 40 ember esett a vízbe. A marokkói haditengerészet is arról számolt be, hogy szombaton 472 Európába tartó menekültet mentettek ki, akik  az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren át akartak több hajón az európai kontinensre eljutni. A migránsok között 28 nő, 27 kiskorú és három csecsemő volt. Valamennyit visszaszállították az afrikai partokra.

A líbiai parti őrség több mint 150 migránst tartóztatott fel szombaton a Földközi-tengeren. Két hajót állítottak meg az észak-afrikai ország főváros, Tripoli és a nyugati Zuvara térség vizein, 152 migráns, köztük 19 nő és három gyermek volt a fedélzetükön – közölték a parti őrség illetékesei vasárnap.

A spanyol haditengerészet vasárnapi közlése szerint kilenc hajóról 334 migránst mentettek ki szombaton és vasárnapra virradóra a Földközi-tengeren, az egyik hajón négy holttestet is találtak. Valamennyi hajó Afrika partjairól indult. A kontinensről évente több tízezer migráns próbál átjutni Dél-Európába embercsempészek hajóin.

A hajók többsége nyílt vízi közlekedésre alkalmatlan, évente ezrek halnak meg emiatt. Az ENSZ adatai szerint idén eddig legkevesebb 785 ember vesztette életét a Földközi-tengeren való átkelés közben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.