USA

Trump szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolta a G7-eknek

Donald Trump amerikai elnök szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolta a G7-országcsoport tagjai között a csoport kanadai csúcstalálkozójának szombati napján, mielőtt elutazott volna Szingapúrba.

2018.06.09 18:59MTI

Amint sajtóértekezletén kifejtette, ebben az övezetben nem volnának sem vámok, sem állami támogatások, sem kereskedelmi korlátok. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok igazságos hozzáférést követel magának a piacokon, és hogy vessenek véget az igazságtalan kereskedelmi gyakorlatoknak. „Az Egyesült Államokat évtizedeken át kihasználták” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az „igazságtalan kereskedelmi megállapodásokért nem hibáztatja a G7-beli partnereit”.

Trump kiválónak minősítette kapcsolatát a többi G7-es vezetővel, különösen Justin Trudeau kanadai kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel, és nagyon jónak értékelte a kanadai csúcstalálkozót.

Donald Trump amerikai elnök szerint jövő heti szingapúri csúcstalálkozója Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel „soha vissza nem térő alkalom” lesz az ázsiai ország számára.

Trump a G7-országcsoport kanadai csúcstalálkozójának szombati napján tartott sajtóértekezletén, amely után elindul a keddi szingapúri csúcs helyszínére, azt mondta: „békemisszióra” megy, amelyben a cél a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele.

Kim Dzsongun most „naggyá teheti” országát, de egyúttal ez vissza nem térő alkalom lesz számára. „Ismeretlen területre indulok a szó szoros értelmében” – mondta, hozzátéve, hogy úgy érzi, a találkozó sikeres lesz.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.