Spanyolország

Megvonták a bizalmat a spanyol miniszterelnöktől

A spanyol parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől pénteken Madridban.

2018.06.01 12:04MTI

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott.

A törvényhozás döntésével automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfőjelöltnek, aki - miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos állami közlönyben - elfoglalhatja hivatalát és megnevezheti kormányának tagjait.

A posztjáról leváltott Mariano Rajoy elsőként fogott kezet az új miniszterelnökkel, majd elhagyta a parlamentet.

A bizalmatlansági indítványról folytatott vita során Pedro Sánchez egy szocialista, Európa-barát kormány megalakítását ígérte, amelynek célja az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás.

Emellett előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett a 2020-ban esedékes országos parlamenti választások helyett, de ennek időpontjáról nem tett említést.

A 46 éves politikus továbbá ígéretet tett az új katalán kormány és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására is.

A legnagyobb spanyol napilapok pénteki előzetes elemzései szerint gyenge kormány megalakulása várható, mivel a szocialistáknak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak ahhoz, hogy elképzeléseik megvalósításához támogatást szerezzenek.

A baloldali El País cím napilap úgy vélte: a bizalmatlansági indítvány támogatása csak egy alkalmi szövetség volt a pártok között a konzervatívok leváltására.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott az eddig kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.

A PP fellebbezett az ítélet ellen, amellyel 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbírságot szabtak ki rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.