Strasbourgi emberjogi bíróság kimondta

CIA-börtön működött Romániában

Elmarasztalta Litvániát és Romániát csütörtöki ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által a két országban korábban működtetett titkos börtönök ügyében.

2018.05.31 12:33ma.hu

Elítélte a strasbourgi emberjogi bíróság Romániát, amiért CIA-börtön működtetését engedélyezte területén. Az ítélet szerint a bukaresti hatóságoknak százezer euró kártérítést kell fizetniük egy arab fogvatartottnak.

Ennek az épületnek a pincéjében működött a titkos CIA börtön - itthon.ma

Az AFP hírügynökség jelentése szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága két, a guantánamói fogolytáborban az amerikai titkosszolgálat által bebörtönzött férfi keresete alapján hozott ítéletet csütörtökön. A két fogvatartott amiatt perelte be Litvániát és Romániát, hogy állításuk szerint 2004 és 2006 között a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által ezekben az országokban létesített titkos börtönökben raboskodtak. A strasbourgi bíróság ítélete szerint a román hatóságoknak százezer eurós kártérítést kötelesek fizetni Abd al-Rahim Husszein Muhammad Al Nashiri javára.

Keresetében al-Nashiri azt állította, hogy az Egyesült Államok több millió dollárt fizetett Romániának azért, hogy befogadja a CIA titkos börtönét, amelyben terrorizmussal gyanúsított foglyokat kínoztak. A vádak értelmében az amerikai hírszerzés a bukaresti hatóságok jóváhagyásával 2003 és 2005 között működtetett titkos börtönt Románia területén. Amrit Singh, al-Nashiri védőügyvédje szerint védencét 2004-ben egy Bukarestben kialakított CIA-börtönben folyamatosan kínozták: megakadályozták, hogy aludjon, erős hang- és fényhatásoknak vetették alá, és verték. Az ügyvéd állítása szerint a CIA 18 millió dollárt fizetett Romániának a börtön befogadásáért - írta a Kronika.ro.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.