Még sincs gyász

Életben van a Kijevben állítólag lelőtt orosz újságíró

Hétfő hajnalban ukrán források még azt írták, hogy Babcsenkóra felesége talált rá, ő hívta a mentőket. Előzetes információk szerint a férfit hátba lőtték.

2018.05.30 19:19ma.hu

Életben van Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíró, állítólagos megölése Kijevben egy különleges művelet volt - jelentette be Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerdán Kijevben.

A tisztségviselő az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása alapján közölte: az SZBU időben tudomást szerzett arról, hogy az orosz titkosszolgálatok Babcsenko életére törnek. Hozzáfűzte, hogy nem pusztán megakadályozták az újságíró megölését, de dokumentálni is tudták a merénylet előkészítését.   

"Most kifejezhetném részvétemet Arkagyij Babcsenko családjának, de nem teszem. Ehelyett szeretném felköszönteni Arkagyijt születésnapja alkalmából, és kérem, hogy jöjjön be a terembe" - mondta az SZBU-főnök, mire az újságíró belépett.

Nyilvánvalóan propagandahatást kívántak kelteni Kijevben az Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíró állítólagos meggyilkolásáról szóló történettel, de az, hogy életben van, jó hír - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán Facebook-oldalán.

"A legjobb hír, hogy Babcsenko életben van. Bárcsak mindig így lenne. Sajnos, más esetekben a színjáték nem jött össze. Nyilvánvaló, hogy a történettel propagandahatást akartak elérni" - tette hozzá Zaharova.

Az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével - közölte Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője azon a szerdai kijevi sajtótájékoztatón, amelyen feltárta az orosz Arkagyij Babcsenko újságíró ellen tervezett merénylet miatt elvégzett különleges művelet részleteit.

Az ukrán állampolgár nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H. betűvel kezdődik. Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, s akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, ebből 15 ezret előlegként átadott. A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót - miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről - a hatóságok őrizetbe vették.

Hétfő hajnalban ukrán források még azt írták, hogy Babcsenkóra felesége talált rá, ő hívta a mentőket. Előzetes információk szerint a férfit hátba lőtték.

Akkor Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója előrevetítette, hogy Oroszországnak köze lehet Babcsenko megöléséhez.

Délutánra már a Kreml is reagált a hírre, azt írták, hogy "a Kreml határozottan elítéli Arkagyij Babcsenko orosz újságíró Kijevben történt meggyilkolását. Peszkov szerint Oroszország arra számít, hogy az ügyben "valódi és nem látszatnyomozás folyik majd", amely kideríti majd, hogy ki áll a merénylet mögött. A szóvivő kifejezte a Kreml együttérzését az áldozat családjának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.