Illegális bevándorlás

Felszámolták a legnagyobb párizsi sátortábort

Felszámolta szerda reggel a francia rendőrség Párizsban a migránsok legnagyobb sátortáborát, ahol mintegy 1700-an éltek. Az embereket több mint húsz átmeneti befogadóhelyre, elsősorban sportközpontokba szállították el.

2018.05.30 14:15MTI

Az elmúlt három évben ez volt a 35. kiürítési akció a francia fővárosban.

A Párizs északi részén, a Saint Denis-csatorna partján táborozó - elsősorban Szudánból, Szomáliából és Eritreából érkezett - bevándorlókat reggel 6 óra előtt kezdték elszállítani a Párizs-szerte mintegy húsz helyen kialakított átmeneti szállásokra, ahol az embereket hatósági vizsgálatoknak is alávetik - közölte Gérard Collomb belügyminiszter.

Helyszíni tudósítások szerint az elhelyezésre hetek óta váró emberek maguktól kijöttek a sátraikból és kezükben a csomagjaikkal nyugodtan várták elszállításukat.

A fővárosi önkormányzat szerint 8 órára befejeződött a táborhely kiürítése, ahonnan 1024 embert, 937 férfit és 87 nőt, illetve gyereket vittek el, köztük 15 kísérő nélküli kiskorút.

A hatóságok 24 befogadóhelyet jelöltek ki a városban és a Párizs környéki régió településein, elsősorban sportközpontokban, ahol átmenetileg - a hatósági eljárás lefolytatásának idejére - elhelyezik a migránsokat.

Pierre Henry, a France Terre d'asile nevű segélyszervezet vezetője arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a hatóságok nem oldják meg a migránsok elhelyezését országszerte, még azelőtt, hogy benyújthatják a menedékkérelmeiket, a sátorozás jelensége folytatódni fog Párizsban.

A francia fővárosban további két nagy tábor létezik még: a Szent Márton-csatorna partján mintegy 800 afgán él, s a párizsi körgyűrű északi részén, a Porte de la Chapelle metrómegállónál pedig további 3-400. Michel Cadot párizsi prefektus szerda reggel ígéretet tett arra, hogy őket is amint lehet elszállítják, "ha lehet, már a jövő héten".

A kormányzat és a szocialista városvezetés között hetek óta vita folyik arról, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a táborozók ellátása, akiknek eddig elsősorban a párizsiak és a civil szervezetek segítettek.

Az emberek megfelelő szálláshelyre szállítását illetően azt követően erősödött fel a belpolitikai vita, hogy egy afgán állampolgár május elején belefulladt a Szent Márton-csatornába.

A belügyminisztérium arra szólította fel a várost, hogy tegye meg a szükséges jogi lépéseket a táborok felszámolásának kezdeményezésére, és ez esetben a rendőrség el tud járni. Anne Hidalgo főpolgármester válaszában ezt elutasította és arra emlékeztetett, hogy a 2015-ös menekültválság kezdete óta több mint harminc táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban, anélkül, hogy a városvezetés feljelentést tett volna. A legjelentősebb 2016 novemberében volt, akkor egyszerre 4 ezer embert vittek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.