Migráció

A románoké a második legnépesebb kisebbség Nagy-Britanniában

A Nagy-Britanniában élő külföldiek 60 százaléka uniós állampolgár.

2018.05.27 16:46ma.hu

Több román állampolgár él az Egyesült Királyságban, mint ír, vagy indiai - írja a Guardianra hivatkozva az Euronews.

A lap a brit statisztikai hivatalra hivatkozva azt írja, 411 ezer román állampolgár élt Nagy-Britanniában 2017-ben, ami 25 százalékos emelkedés a 2016-os számhoz képest. Ezzel a második legnépesebb népcsoporttá váltak az országban.

Tavaly még csak a negyedik helyen álltak, mivel megelőzték őket a lengyelek a maguk egymilliós létszámával, az indiaiak (jelenleg 346 ezer) és írek (350 ezer). Mára azonban fordult a kocka: csak a lengyelek állnak előttük a maguk egymilliós népességével.

Ekkora nagy - 25 százalékos - népességnövekedést egyetlen év alatt még egyetlen másik ország sem tapasztalt.

Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, de csak 2014 óta dolgozhatnak legálisan az Egyesült Királyságban. A Brexit miatt ez hamarosan megszűnik, a brit kormány viszont lehetővé tette, hogy azok, akik 2020 december 31-éig legalább öt éve legálisan és folyamatosan az Egyesült Királyságban éltek, letelepedési státuszt kapjanak. Valószínűleg emiatt is ugrott meg ennyivel a hivatalosan bejelentkezett románok száma.

Nicola White, a statisztikai hivatal munkatársa szerint a "Nem brit földön született és nem brit nemzetiségű népesség száma 2017-ben tovább növekedett, mivel többen érkezetk, hogy az EK-ben éljenek, mint ahányan elhagyták az országot.

Az adatok szerint az EK-ben élő, nem brit állampolgárok száma 2017-ben elérte a 6,2 milliót, ami 4 százalékos emelkedés 2016-hoz képest. Ebből 3,8 millió uniós állampolgár volt.

A legtöbb nem-brit állampolgár Londonban él, a legtöbben Newham-ben (38%), Westminsterben (36%) és Brent-ben (34%).

A hivatal adatai összesítésekor csak a háztartásokat vette figyelembe, a kollégiumokban élő diákokat, az egészségügyi intézményekben lévő külföldieket vagy a közösségi házakban, saját háztartással nem rendelkező külföldieket nem vette figyelembe.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.