Ellenőrzés

Traffipax: A jelöletlen autókat cserélni fogja a rendőrség

A rendőrség egy hónappal ezelőtt azonban új módszert is bevezetett a gyorshajtók ellen: jelöletlen civil autókból menet közben rögzítik hány km/órával haladnak az autósok, majd félreállítják őket.

2018.05.25 05:51ma.hu

Jelöletlen civil autókból, menet közben mérnek sebességet a rendőrök. Országszerte 20 ilyen autót vet be a rendőrség balesetmegelőzési céllal. Több megbírságolt autós arra panaszkodott, a rendőrök rátapadtak és tolni kezdték a belső sávban, mindaddig amíg túllépte a sebességkorlátozást - írta az atv.hu.

A GPS-ek többsége figyelmezteti az autósokat, ha traffipax van a közelükben. Sőt, a sofőrök az egyik applikáció segítségével egymásnak is jelezhetik, ha sebességmérővel találkoznak.

A rendőrség egy hónappal ezelőtt azonban új módszert is bevezetett a háromlábúak mellett. Jelöletlen civil autókból menet közben rögzítik hány km/órával haladnak az autósok, majd félreállítják őket.

Ezt a videót egy a 8-as főúton közlekedő férfi készítette. Az előtte a belső sávban haladó fehér Audi látszólag nem rendőrautó volt, ám rövid idő után levillogta az előtte haladó kocsit, majd félre is állította azt. Az egyik környéken közlekedő autós az elmúlt egy hónapban kétszer is találkozott hasonlóval.

Volt aki Mercedessel, Forddal vagy Opellal találkozott. Országszerte egyelőre 20 gépkocsit vetnek be a rendőrök, de szükség esetén növelik a számukat. Nem nyugodhatnak meg azok sem, akik már ismerik az autókat.

A rendőrség egyébként ha azt tapasztalja, hogy már mindenki tudja, hogy például Veszprém megyében egy fehér Audit kell figyelni, akkor cserélni fogják.

Az egyik pórult járt sofőr arról számolt be a legnagyobb közösségi oldalon, hogy amikor a belső sávban mögé érkezett a civil autó, agresszíven tolni kezdte. Ezért kezdett reflexből gyorsítani, majd amikor a külső sávba húzódott, 70 km/órás korlátozó táblával jelölt szakasz jött, ekkor félre is állították, majd megbüntették.

Székely Andrea közlekedési szakjogász szerint a civil rendőrautók bevetése jogszerű. Néhány évvel ezelőtt volt már ilyen gyakorlat és most egy pár évnyi szünet után ezeket a civil elfogó autókat újra bevetették és elsősorban nem a büntetés, hanem a nagyon megnőtt közlekedési baleseteknek a megelőzése a cél.

Az elfogott autósok bankkártyával is kifizethetik a bírságot, ugyanis a civil rendőrautókban az ehhez szükséges terminál is megtalálható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.