Németország

Félresikerült egy második világháborús bomba hatástalanítása Drezdában

Félresikerült egy második világháborús bomba hatástalanítása a németországi Drezdában, a robbanószerkezet csütörtökre virradó éjjel működésbe lépett, a helyszínen tűz ütött ki.

2018.05.24 18:30MTI

A műveletet végül csütörtök délután, a bomba feltárása után több mint 48 órával zárták le.

Az éjjeli robbanásban és a tűzben nem sérült meg senki - jelentette a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A 250 kilogrammos bombát még kedden találták egy építkezésen Drezda Löbtau nevű városrészében, a környéket lezárták és kiürítették, több mint 9000 lakosnak kellett két éjszakát rokonoknál, barátoknál vagy a drezdai nemzetközi vásár két csarnokában kialakított szükségszállásokon töltenie.

A hatástalanítással először szerdán nap közben próbálkoztak, de a kísérletet le kellett állítani, mert a tűzszerészek megállapították, hogy a bomba a vártnál veszélyesebb. Ezért szigetelőanyagot helyeztek el körülötte, és elhatározták, hogy a gyújtószerkezetet egy távirányított robbantással távolítják el. Ezt a műveletet szerda éjjel elvégezték, de a szigetelőanyag lángra kapott, és a bomba egy része működésbe lépett.

Az MDR beszámolója szerint a helyszínt csütörtök reggel is füst borította, és a részleges robbanás betemette a bombát, így nem lehetett tudni, hogy mennyi robbanóanyag van még benne. A tüzet egy távirányítású tűzoltó járművel oltották el, a bomba maradványait pedig egy páncélborítással megerősített markológéppel ásták ki. A tűzszerészek végül megállapították, hogy a tűz és a robbanás utáni maradványok nem veszélyesek, a zárlatot így feloldották, és mindenki visszatérhetett az otthonába.

Az eset miatt a légi közlekedést is felfüggesztették, a drezdai repülőtéren késő délutánig nem fogadtak és nem indítottak járatokat.

A Szászország tartományi fővárosban mindennapos, hogy második világháborús bombát találnak, mert az angolszász szövetségesek légitámadásokkal szinte teljesen lerombolták az egyik legszebb német városként számon tartott települést.

A háború utolsó szakaszában, 1945. február 13-án és 14-én három hullámban bombázták az Elba menti Firenzének is nevezett várost, a számos történész szerint értelmetlen, katonai, stratégiai előnyt nem eredményező támadásoknak nagyjából 25 ezer polgári áldozata volt, többségük megégett vagy megfulladt a gyújtóbombák keltette tűzviharokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.