Légszennyezés

Korlátozzák a régi dízeles járművek használatát Hamburgban

A légszennyezettség miatt korlátozást vezetnek be az Euro 6-osnál régebbi dízelüzemű járművek használatára május végétől Hamburgban.

2018.05.23 15:16MTI

A nagyváros környezetvédelmi hatósága közleménye szerint az Altona nevű városrészben vezetnek be korlátozást, május 31-től két útszakaszon, nagyjából 2,2 kilométer hosszúságban.

Az egyik nagy forgalmú altonai főútvonal, a Max Brauer Allee egy 580 méteres szakaszáról valamennyi járművet kitiltják, amelynek dízelmotorja az Euro 6-osnál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású, egy másik forgalmas utca, a Stresemannstrasse egy 1,6 kilométeres szakaszáról pedig az Euro 6-osnál alacsonyabb besorolású motorral üzemelő, 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautókat tiltják ki. A korlátozásra és az elkerülő útvonalakra száznál is több közlekedési táblával hívják fel a közlekedők figyelmét.

Ez az első németországi korlátozás a dízelüzemű járművek használatában, amióta a szövetségi közigazgatási bíróság egy februári döntésével lehetővé tette, hogy kitiltsák az ilyen járműveket a szennyezett levegőjű városokból.

A bírósági döntés több millió tulajdonost érinthet Németországban, járműveik értéke a használat korlátozásának lehetősége miatt csökkenhet, a motor átalakítása pedig a gyártókat terhelheti meg milliárd eurós nagyságrendű költségekkel.

A hamburgi korlátozás nagyjából 180 ezer helyi autóst érint az 1,8 milliós lakosú városban.

Az Európai Bizottság május közepén beperelte Németországot a főleg a dízelmotorok használatával a légkörbe kerülő nitrogén-dioxid egészségügyi határértéken felüli kibocsátása miatt. Kormányzati adatok szerint a szennyezettség nagyjából 70 településen - főleg nagyvárosokban - haladja meg az európai uniós szabályokban engedélyezett szintet.

A kormány a dízelüzemű járművek használatának korlátozása nélkül kívánja orvosolni a problémát. Andreas Scheuer szövetségi közlekedési miniszter a napokban bejelentette, hogy az önkormányzatokkal kidolgoznak egy programot, amelynek végrehajtásával 10 alá csökken a légszennyezéssel sújtott települések száma a dízelmotoros járművek kitiltása nélkül.

A német autóipari szövetség (VDA) is ellenzi a tiltást, az érdekvédelmi szervezet szerdai közleménye szerint a technológiai fejlődés, az innováció sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a légszennyezettség csökkentéséhez, mint a dízelek használatának tiltása. Ezt jelzi az is, hogy a járműpark cserélődése révén csak tavaly több mint egymillió új gyártású, Euro 6-os besorolású dízelautót állítottak forgalomba Németországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.