Terrorizmus

Ezer holttestet ástak ki az iraki Moszul romjai alól tíz nap alatt

A holttestek az Iszlám Állam harcosainak, családjtagjaiknak, illetve azoknak a civileknek a maradványai, akiket a terrorszervezet meggátolt a menekülésben Moszul ostroma alatt.

2018.05.23 07:33MTI

Tíz nap alatt mintegy ezer holttestet ástak ki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet korábbi iraki fellegvára, Moszul nyugati részének romjai alól - közölte kedden egy moszuli rendőrségi forrás.

A holttestek felkutatását célzó akciót nyugat-moszuli óvárosban Haider al-Abádi leköszönő iraki kormányfő rendelte el tíz nappal ezelőtt.

Az oszlásnak indult holttestek utáni kutatást egy, a miniszterelnök által létrehozott bizottság végzi. E bizottság vezetője, Rabi Ibráhim alezredes közölte: csak hétfőn és kedden 150 holttestet ástak ki az óváros romjai alól, sok nő és gyerek földi maradványa volt köztük.

Ibráhim hozzátette: a holttestek az Iszlám Állam harcosainak, családjtagjaiknak, illetve azoknak a civileknek a maradványai, akiket a terrorszervezet meggátolt a menekülésben Moszul ostroma alatt.

Irak északi tartományainak jelentős területei, köztük Moszul is az Iszlám Állam ellenőrzése alá került 2014-ben, amikor is a terroristák agresszív előrenyomulásakor az iraki hadsereg fegyvereiket hátrahagyva megfutamodott. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei, illetve Irán támogatásával azonban az iraki fegyveres erők idővel összeszedték magukat, és nagyszabású kampányt indítottak az ország Iszlám Államtól való megtisztítása céljából. A terrorszervezett fölött aratott katonai győzelmet tavaly decemberben hirdették ki.

Abádi tavaly júliusban jelentette be Moszul felszabadítását, amelyet kilenc hónapig tartó ostrom előzött meg, ugyanis rengeteg civil rekedt a városban, ráadásul az Iszlám Állam harcosainak jelentős része utolsó leheletéig küzdött. Ez idő alatt, ahogy a kormányerők egyre előrébb nyomultak Moszul területére, tízezrek menekültek el a heves harcok elől. Sok civilt azonban élő pajzsnak használtak, illetve agyonlőttek a dzsihadisták, ha észrevették, hogy menekülnek.

Az AP amerikai hírügynökség tavaly év végi jelentése szerint kilenc- és tizenegyezer közé tehető azoknak a száma, akik életük vesztették a város ostromában. Az iraki hadsereg, illetve az Iszlám Állam elleni harcba bekapcsolódó koalíciós erők által 2016 októbere és 2017 júliusa között végrehajtott műveletek legkevesebb 3200 polgári személy haláláért felelősek, az áldozatok harmadával pedig az Iszlám Állam harcosai végeztek. A fennmaradó, nagyjából háromezer ember haláláért nem lehet megállapítani, hogy ki a felelős - derítette ki az AP, miután megvizsgálta a moszuli halottasházak listáit, amelyek szerint 9606 ember halt meg a katonai műveletekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.