Két Korea

Phenjan nem tárgyal Szöullal, ha nem teljesítik követeléseit

Azzal fenyegetőznek, hogy Phenjan teljesen felfüggeszti a megbeszéléseket Szöullal.

2018.05.17 17:12MTI

Phenjan mindaddig nem tárgyal a "tudatlan és hozzá nem értő" Szöullal, amíg meg teljesítik követeléseit - írta a KCNA észak-koreai állami hírügynökség az észak-koreai főtárgyalóra hivatkozva csütörtökön.

Az észak-koreai országegyesítési bizottságot vezető Ri Szon Gvon azzal fenyegetett, hogy Phenjan teljesen felfüggeszti a megbeszéléseket Szöullal.

A tisztségviselő egyúttal elítélte a Max Thunder fedőnevű éves amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot. Ri bírálta Dél-Koreát, hogy "szenny alakokat" enged felszólalni parlamentjében. Bár a tisztségviselő nem nevezte meg, kire gondolt, Thae Jong Ho Dél-Koreába szökött egykori észak-koreai diplomata hétfőn emlékiratai megjelenése alkalmából sajtótájékoztatót tartott a parlamentben. Thae könyvében "türelmetlen, lobbanékony és erőszakos" emberként írta le Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt.

Phenjan hangneme az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok hatására jelentősen megváltozott. Észak-Korea szerdán azzal fenyegetett, hogy nem vesz részt a június 12-ére tervezett szingapúri csúcstalálkozón az Egyesült Államokkal, ha Washington továbbra is azt várja tőle, hogy egyoldalúan adja fel nukleáris arzenálját.

Az Aszahi Simbun című japán napilap névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva csütörtökön azt írta: az Egyesült Államok azt követelte Észak-Koreától, hogy adja fel arzenálja egy részét, és fél éven belül küldjön el neki nukleáris robbanófejeket, egy interkontinentális ballisztikus rakétát és más nukleáris anyagokat. Washington cserébe azt helyezte kilátásba, hogy törli Észak-Koreát a terrorizmust támogató állami szereplők sorából.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.