Gyász

Elhunyt Sam Nzima

Nyolcvanhárom éves korában meghalt Sam Nzima dél-afrikai fotós, aki az 1976-os sowetói felkelés idején megörökítette és megmutatta a világnak az apartheid rezsim brutalitását.

2018.05.14 07:38MTI

A fekete-fehér fotó, amely világhírűvé tette őt, a 13 éves Hector Peterson haldoklását mutatja társa kezében az után, hogy a dél-afrikai rendőrség 1976. június 16-án, a sowetói felkelés idején tüzet nyitott a tüntető fiatalokra, és lelőtte őt. A középiskolás diákok vezette tüntetés vízválasztót jelentett az apartheid elleni harcban. Három nap alatt legkevesebb 170 ember vesztette életét.

A tüntetések szétterjedtek szerte a Dél-afrikai Köztársaságban és új erőt adtak a feketék harcához, amely elvezetett később a rezsim bukásához, Nelson Mandela elnökké választásához 1994-ben.

Nzima kamerája elkapta a pillanatot, amely leleplezi az apertheid-elnyomás brutalitását - méltatta az elhunytat Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő.

Azt követően, hogy felvételét közreadta, Nzimát 19 havi házi őrizetre ítélték. A felvételt az amerikai Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb képének választotta. Nzima hosszas jogi csatározás után nyerte el a szerzői jogokat fotója fölött.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.