USA

'Nem fontos a szenátor véleménye, mert úgyis meg fog halni' - botrány a Fehér Házban

Botrányos megjegyzést tett a Fehér Ház egyik alkalmazottja a halálos beteg John McCain szenátor állásfoglalása kapcsán.

2018.05.11 19:49MTI
hirdetés

A köztiszteletben álló amerikai republikánis politikus ellenvéleményt fogalmazott meg Gina Haspelnek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére történő kinevezése ügyében. Pénteki sajtóértesülések szerint Kelly Sadler, Donald Trump elnök kommunikációs csapatának egyik tagja erre úgy reagált: "nem fontos" a rákbeteg John McCain véleménye, mert úgyis meg fog halni".

A Fehér Ház egyik illetékese azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy a megjegyzést "viccnek szánták, ami balul sült el."

John McCain felesége, Cindy azonban nagyon komolyan vette a megjegyzést: "Emlékeztetni szeretném önt arra, hogy a férjemnek családja, hét gyermeke és öt unokája van" - írta McCain asszony a Twitter mikroblog portálon, Kelly Sandernek címezve üzenetét.

A Fehér Ház - anélkül, hogy cáfolta volna Sadler kijelentését - nyilatkozatban igyekezett biztosította a közvéleményt arról, hogy "tiszteli McCain szenátornak az ország érdekében kifejtett munkáját, és imádkozik érte és a családjáért e nehéz pillanatokban".

A 81 éves republikánus szenátornál tavaly állapították meg a glioblastoma nevű, gyógyíthatatlan rosszindulatú agydaganatot, és néhány hónapja arizonai otthonába vonult vissza. Igencsak kevés képviselő vagy politikus merészel nyilvánosan a haláláról beszélni.

McCain Arizonából emelt szót a Donald Trump által a CIA vezetésére kiválasztott, a hírszerzésben 30 éve dolgozó Gina Haspel kinevezése ellen a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrormerényletek utáni kihallgatási programokban játszott vitatott szerepe miatt. A 2002. év legalább egy részében Haspel vezetett egy thaiföldi titkos CIA-börtönt, ahol az al-Kaidához való tartozással gyanúsított foglyokat rendszeresen megkínozták.

A hősként tisztelt McCain vietnami háborús veterán volt, öt évet töltött hadifogolyként az ázsiai országban, és fogsága idején megkínozták.

A Fox Business televíziós csatorna egyik műsorvezetője csütörtökön szintén elnézést kért a szenátortól a Twitteren, amiért nem mondott ellent az egyik interjúalanynak, aki azt állította, hogy McCain vietnami fogsága idején a kínzások határára áruló lett. A már 2008-ban megfogalmazott vád hamisnak bizonyult.

John McCain amerikai szenátor korábban kijelentette: nem akarja, hogy Donald Trump ott legyen a temetésén John McCain és Donald Trump között kezdettől eléggé viharos a viszony. A szenátor ezért azt szeretné, hogy ne az elnök, hanem Mike Pence alelnök képviselje a Fehér Házat a gyászszertartásán - állította a The New York Times című amerikai napilap és az NBC News televíziós csatorna McCainhez közel állókra hivatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.