Tűzijáték

Egy harckocsi hajtott rá véletlenül egy fel nem robbant lövedékre

Megint tűz ütött ki és lövedékek robbantak egy kelet-ukrajnai lőszerraktárban.

2018.05.04 08:59MTI

Megint tűz ütött ki és lövedékek robbantak fel csütörtökön abban a kelet-ukrajnai, Harkiv megyei, 368 hektár területű hatalmas lőszerraktár-komplexumban, amelyben tavaly márciusban történt hasonló, súlyos veszteségeket okozó és áldozatokat is követelő tragédia.

A vezérkari főnökség sajtóközleménye szerint a Balaklija városánál lévő lőszerraktár területén a korábbi katasztrófakor szétszóródott és fel nem robbant lövedékek semlegesítését végezték éppen, amikor lángra kapott a száraz fű, ami spontán robbanásokat okozott.

Dmitro Horbunov, az ukrán védelmi minisztérium sajtótisztje ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy az előzetes adatok alapján egy harckocsi hajtott rá véletlenül egy fel nem robbant lövedékre, és ez okozott tüzet, illetve további lőszerrobbanásokat. Szavai szerint 100, illetve 120 milliméter kaliberű lövedékek robbantak fel, további részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

Ivan Sztolbovij, Balaklija város polgármestere az UNIAN ukrán hírügynökségnek azt mondta, hogy mintegy másfél ezer személyt evakuáltak a lőszerraktárhoz közel eső utcákból.

Később Bohdan Szenik, a fegyveres erők sajtóosztályának vezetője az ukrán Szabadság rádiónak azt mondta, hogy délutánra a robbanások abbamaradtak, jelenleg a keletkezett tüzet oltják. Szavai szerint sem katona, sem polgári személy nem szenvedett sérülést. A tűzoltásban - mint elmondta - két tűzoltó harci jármű, egy műszaki gép, nyolc tűzoltó kocsi vesz részt, bevontak továbbá a munkálatokba egy An-32-es repülőgépet és egy Mi-8-as helikoptert is.

A Balaklija melletti lőszerraktár-komplexumban tavaly március 23-án robbant fel nagy mennyiségű lövedék, és ütött ki hatalmas tűz. Akkor a raktár 10 kilométeres körzetéből telepítették ki az ott lakókat, mintegy 20 ezer embert. Egy 66 éves nő életét vesztette a tragédiában, és két másik nő szenvedett sérüléseket. A lőszerraktárban szolgáló katonák közül egy sem esett áldozatul.

Fél évvel később Jurij Lucenko főügyész bejelentette, a vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy diverzáns akció történt. Szavai szerint egy Oroszország területéről érkezett pilóta nélküli repülőgép dobott le a raktár területére úgynevezett termobarikus, vagyis a célpont köré gyúlékony folyadékot fecskendező robbanóeszközöket.

A komplexumban addig mintegy 138 ezer tonna lőszert, köztük nagy kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tároltak, és főként onnan látták el a kelet-ukrajnai fronton a Moszkva által támogatott szakadárok ellen harcoló ukrán alakulatokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.