Világvége

A kongói harcok elől menekülve félszázan vízbe fulladtak

Amiatt következett be a tragédia, hogy a csónakokat túlterhelték.

2018.04.28 07:14ma.hu

Legalább negyvenhét ember fulladt vízbe a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati részén a harcok elől menekülve, miután felborultak az őket szállító csónakok az Ubangi folyón - közölte Joachim Taila Nage, Dél-Ubangi tartomány kormányzója pénteken.

A szerencsétlenség áldozatai a Kongói Demokratikus Köztársaság katonái és a szomszédos Kongói Köztársaságból beszivárgott fegyveresek közti összecsapások elől menekültek el még kedden. A kormányzó elmondása szerint a két országot elválasztó folyón amiatt következett be a tragédia, hogy a csónakokat túlterhelték. Hozzátette: félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.  

Az áldozatok a folyónak a Kongói Demokratikus Köztársaság oldalán fekvő Dongo városából menekültek, ahol az összecsapások kirobbantak.   

2009 óta több tízezren kényszerültek elmenekülni Dongo város környékéről, miután az Enyele és a Munzaya törzsek között véres konfliktus robbant ki a földművelés és halászat miatt. Az utóbbi években azonban nem érkezett jelentés számottevőbb incidensről, a térségben viszonylag nyugalom volt. 

A kormányzó kifejtette: Dongo lakosságának jelentős része még emlékszik, mi történt mintegy tíz évvel ezelőtt, ezért az összecsapások hatására a város háromnegyede menekülőre fogta.   

A harcok hétfőn vették kezdetüket, amikor is egy enyele milícia tagjai beszivárogtak a Kongói Demokratikus Köztársaságba, és megöltek két rendőrtisztet. A helyi katonák másnap végeztek négy fegyveressel, kettőt pedig elfogtak - mondta a kormányzó.   

A Kongói Demokratikus Köztársaságban milliók vesztették életüket az ezredforduló körül vívott polgárháborúkban és az azzal járó éhezésben és járványokban. A biztonsági helyzet azonban az utóbbi években ismét romlott, részben politikai okokból, ugyanis Joseph Kabila kongói elnök nem hajlandó lemondani, pedig megbízatása 2016-ban lejárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.