Észak-Korea

'Tisztelt first ladynek' szólítják Kim Dzsongun feleségét

Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban Észak-Koreában.

2018.04.19 21:30MTI

A hivatalos észak-koreai média újabban "tisztelt first ladynek" szólítja Kim Dzsongun észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban - írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Nyugati szakértők szerint Kim Dzsongun - aki hivatalosan nem államfő, hanem a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke - az Észak-Koreával és az Egyesült Államokkal folytatandó csúcstalálkozóra készülve adhatta a feleségének ezt a státust, hogy erősítse pozícióját.

Az észak-koreai központi televízió híradásában elhangzott az az értesülés is, hogy a múlt hét végén Zsi Szol Dzu első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt férje nélkül, felkeresett egy kínai balett-társulatot, amely Észak-Koreában vendégszerepel.

Zsi Szol Dzu elkísérte Kim Dzsongunt március végi háromnapos nem hivatalos kínai látogatására, és a társaságában volt a phenjani vezető húga, Kim Jo Dzsong is, aki a phjongcshangi téli olimpia idején tevékenyen részt vállalt Phenjan diplomáciájának alakításában.

Az év eleje óta enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Részben a téli olimpia által nyújtott alkalmat kihasználva Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Dél-Korea kedvezően fogadott. Mun Dzse In dél-koreai államfő és Kim Dzsongun április 27-én találkozik a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban, Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun csúcstalálkozóját pedig májusra tervezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.