Felakasztva találtak egy indiait

Fogva tartott menedékkérők éhségsztrájkolnak Japánban

A tiltakozó mozgalom vasárnap kezdődött, miután egy, a harmincas éveiben járó indiai férfit, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, felakasztva találtak a Tokiótól északkeletre fekvő Ibarakiban lévő létesítmény zuhanyozójában.

2018.04.17 22:30MTI

"Feltételezzük, hogy azért folytatnak éhségsztrájkot, hogy az ideiglenes szabadlábra helyezésüket követeljék” – mondta Akinaga Daiszuke, a 300 embert őrző központ egyik vezetője, aki szerint az öngyilkosság váltotta ki az éhségsztrájkot. Sajtóértesülések szerint a férfi depressziós lett, mert kérelmének elbírálása nagyon sokáig tartott. Akinaga nem kívánta közölni a tiltakozók állampolgárságát, sem a számukat, de a Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, hogy több mint negyvenen folytatnak éhségsztrájkot.

A japán bevándorlási szabályok nagyon szigorúak, és kevés menedékjog iránti kérelmet fogadnak el. Tavaly mintegy 20 ezer kérelmező volt, de alig húsz kapta meg a menekültstátuszt – közölte nemrégiben a bevándorlási hivatal egyik képviselője. A kormány szerint a menedékkérők többsége gazdasági bevándorló, de a bevándorlók jogait védő szervezetek és az ENSZ úgy véli, hogy Japán gyakorlatilag teljesíthetetlen feltételeket támaszt még azokkal a menedékkérőkkel szemben is, akik súlyos veszélyben vannak a származási országukban.

Civil szervezetek, ügyvédek és bevándorlók évek óta bírálják a menedékkérők számára fenntartott létesítményekben uralkodó körülményeket és a bevándorlási hivatal dolgozóinak kemény magatartását. 2016-ban 2,38 millió külföldi élt Japánban – kevesebb, mint az összlakosság 2 százaléka –, többségükben ázsiai országokból származók.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.