Megkezdődött

Montenegró elnököt választ

Montenegróban vasárnap hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdődött az elnökválasztás a nyugat-balkáni országban.

2018.04.15 08:34MTI

A valamivel több mint 532 ezer, szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár hét jelölt közül választhat.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján a legtöbb szavazatra Milo Djukanovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje számíthat, aki korábban 27 éven át irányította az országot miniszterelnökként és köztársasági elnökként. A valódi kérdés az, hogy meg tudja-e szerezni a voksok több mint felét, és így már az első fordulóban győzni tud-e.

Amennyiben egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok ötven százalékánál eggyel több voksot, akkor április 29-én meg kell szervezni a második választási kört, amelyben az a két jelölt méreti meg magát, aki a legtöbb szavazatot kapta.

A felmérések szerint Milo Djukanovic fejhosszal megelőzi a többi jelöltet, azok ugyanis meg sem közelíthetik az 50 százalékos támogatottságot. A legfrissebb felmérések szerint a DPS jelöltje a voksok 50,6 százalékára számíthat, míg legnépszerűbb riválisát, a párton kívüli Mladen Bojanicot a szavazópolgároknak "csak" a 35,5 százaléka támogatná.

A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatók, a végleges eredményeket pedig az urnazárást követően 96 órán belül közlik.

Filip Vujanovic hivatalban lévő köztársasági elnök mandátuma május 20-án jár le, és mivel 2003 óta megszakítás nélkül három mandátumban volt államfő, nem jelöltetheti magát ismét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.