NATO

Szíria: nem maradhat büntetlenül a vegyi fegyverek használata

A NATO teljes mértékben támogatja a szíriai rezsim vegyifegyver-tartalékainak teljes körű felszámolását célzó közös, amerikai, brit és francia fellépést és minden olyan akciót, amely megakadályozza a civilek elleni támadást Szíriában.

2018.04.14 19:08MTI

Nem maradhat büntetlenül és semmilyen körülmények között sem fogadható el a vegyi fegyverek használata Szíriában, amely közvetlen veszélyt jelent nem csak a helyiekre, de a kollektív biztonságra is - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben szombaton.

A főtitkár a NATO-nagykövetek rendkívüli tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a katonai szövetség határozottan elítéli a szíriai kormány ismételt vegyifegyver-használatát, és a felelősök elszámoltatását szorgalmazza. A NATO teljes mértékben támogatja a szíriai rezsim vegyifegyver-tartalékainak teljes körű felszámolását célzó közös, amerikai, brit és francia fellépést és minden olyan akciót, amely megakadályozza a civilek elleni támadást Szíriában - közölte.

Mint elmondta, a szövetségesek sajnálatukat fejezték ki, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata, amely a vegyi támadások elkövetőinek azonosítását és büntethetőségét célzó közös vizsgálati mechanizmusra vonatkozik, 2017 novemberében nem újult meg. A NATO-tagországok nagykövetei a mechanizmus meghosszabbítását támogatták.

A főtitkár arról tájékoztatott, hogy katonai szövetség felszólította a szíriai rezsimet és annak támogatóit, Oroszországot és Iránt, hogy tegyék lehetővé a gyors, tartós és akadálytalan humanitárius hozzáférést a konfliktus által érintett területeken. Emellett arra szólították fel Oroszországot, hogy befolyását felhasználva gyakoroljon nyomást a szír kormányra, hogy konstruktívan vegyen részt az ENSZ égisze alatt zajló genfi folyamatban.

A vegyi fegyverek használata nemzetközi normák és szerződések egyértelmű megsértését jelenti, egyebek mellett az ENSZ BT vegyi fegyverekről szóló egyezményét is sérti, amelyet Szíria 2013-ban ratifikált - emlékeztetett Stoltenberg. A vegyi fegyverek használata nagyfokú fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra - tette hozzá.

A szíriai felkelők uralma alatt állt Dúmában április 7-én több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázokkal történt támadás, amelyért a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad elnök rezsimjét teszik felelőssé, és katonai megtorlást helyeztek kilátásba. A damaszkuszi vezetés és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve a Nyugat állításait.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.