Szíria

Putyin: nem lehet megengedni a vegyifegyver-provokációkat

Egyeztetett Merkellel.

2018.04.10 06:11ma.hu
hirdetés

Nem szabad megengedni a vegyi fegyverekkel elkövetett provokációkat és az ilyen eszközök bevetésének lehetőségével kapcsolatos spekulációkat - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető eszmecserét folytatott a szíriai helyzetről, egyebek között azokról a több nyugati ország által megfogalmazott a vádakról, amelyek szerint a szíriai kormány vegyi fegyvert vetett be. "Orosz részről felhívták a figyelmet az ezzel kapcsolatos provokációk és spekulációk megengedhetetlenségére".

Putyin és Merkel a telefonbeszélgetés során megerősítette az Északi Áramlat-2 fölgázvezeték megvalósításával kapcsolatos álláspontját. Németország március végén megadta a csővezetéknek a területén való megépítésére való összes engedélyt.

Az orosz elnök és a német kancellár megállapodott abban, hogy folytatják közös munkát a normandiai formátumban az ukrajnai válság rendezése érdekében. A felek részletesen megvitatták a Délkelet-Ukrajnában kialakult helyzetet, különös tekintettel arra, hogy a krízis békés megoldásában a minszki megállapodásoknak nem lehet alternatívája és kiemelték a húsvéti tűzszünet betartásának fontosságát.

Putyin és Merkel kifejezte készségét, hogy továbbra is támogassa az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek munkáját a demarkációs vonal mentén. Szó esett egy esetleges ENSZ-misszió létrehozásáról is, amelynek feladata az EBESZ-megfigyelők védelme lenne. A felek hangsúlyozták a "mindenkit mindenkire" elv alapján történő fogolycsere célszerűségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.