Demokrácia

Van néhány európai ország, ahol nem hagyják, hogy élősködjenek rajtuk

Fizetőssé tett volna az albán kormány egy autópályát, a lakosság szétverte a kapukat.

2018.04.05 15:00ma.hu

Igen heves indulatokat váltott ki előbb a koszovói kamionsofőrökből, majd az albán lakosságból is az, hogy az albán kormány autópályadíjat akart beszedni. Nem csoda, hiszen a balkáni ország úthálózata igencsak kívánnivalót hagy maga után, jó példa erre, hogy a kétszer kétsávos utakat már autópályának nevezik arrafelé.

Jobb nem volt, kénytelenek voltak elfogadni az arra közlekedők, egészen addig, amíg díjmentesen, maximum 110-zel lehetett rajtuk száguldozni, és nem akartak úthasználati díjat beszedni. Történt ugyanis, hogy a kormány a több hegyi szakasszal is rendelkező Durrës-Kukës autópályát fizetőssé tette: a személyautóktól 2,5, míg a kamionosoktól 22,5 eurót szerettek volna beszedni.

Az ügy ráadásul politikai színezetett is kapott, miután a túl magas díj megnehezítette volna Koszovó és Albánia közötti közlekedést, ezrét a lakosság úgy döntött, ha a kormányt nem is, a kapukat megdöntik.

A húsvéti ünnepek alatt több ezer ember rohamozta meg az autópálya-kapuk infrastruktúráját, és a tüntetők gyakorlatilag két nap alatt a földdel tették egyenlővé a méregdrága rendszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.