Veszélyes hulladék

Többtonnányi emberi maradványra bukkantak az ipari negyedben

Fagypont alatti hőmérsékletnél is szörnyű bűz terjengett a környéken, ez vezetett nyomra.

2018.03.24 19:50ma.hu

Az elhagyott raktártelepen biológiai anyagokat, kötszereket, ampullákat tároltak vizsgálati mintákkal együtt több hónapon át. Fagypont alatti hőmérsékletnél is szörnyű bűz terjengett a környéken, ez vezette a közelben dolgozókat a hátborzongató felfedezésre – derült ki a TSZN helyszíni beszámolójából, amit az unian.ua/Kárpátalja.net tett közzé.

Mint kiderült, egy betört ablakú épületben, amelyet senki nem őrzött, orvosi eszközöket és emberi maradványokat tároltak. "Egy kezet láttak, egy lábat – ezek hulltak ki a zacskókból. Itt kutyák, macskák szaladgálnak, nyilván mindezt szétszaggatták” – feltételezi egy, a hírműsor által megszólaltatott helyi lakos.

Az emberek riasztották a hatóságokat. A rendőrök kihallgatták a tanúkat – néhány közeli raktár és kisebb üzem dolgozóit. Kiderült, hogy a terület annak a cégnek a tulajdona, amely elszállította Dnyipro és Zaporizzsja egészségügyi intézményeiből a hulladékot.

Az SZBU információi szerint mintegy négytonnányi hulladékot tároltak a raktárban. A hulladékból másfél tonna műtétek után visszamaradt biológiai hulladék volt, amely többek között a tbc kórokozójával érintkező intézményekből származott. További 2,5 tonnát tettek ki a felhasznált orvosi eszközök. Köztük higanyt és nehézfémeket tartalmazó készülékeket is találtak.

A hulladékért felelős cégnél azt állították, hogy rég elszállították volna a maradványokat, hogy megsemmisítsék azokat, de nem tehették, mivel Újév előtt a bíróság a dnyiprói bűnüldöző szervek beadványa nyomán lefoglalta a tulajdont. Vagyis a hulladék mintegy két és fél hónapig hevert a raktárban. A vállalat képviselőjének elmondása szerint ők nem nyúlhattak semmihez, sőt a helyzetükkel sem voltak tisztában, hiszen két hónap alatt sem gyanúsítottak, sem vádlottak, sem tanúk nem lettek.

A cégnél azt ígérték, a hónap végéig megtisztítják a területet. Az ökoaktivisták most választ várnak a hatóságoktól: hogyan tárolhattak veszélyes hulladékokat arra alkalmatlan helyiségben, illetve nem kerülhettek-e veszélyes anyagok a környezetbe az esetből kifolyólag. Az illetékesek azt ígérik, kivizsgálják a történteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.