Nem ciki a cigi

Ausztria: újra szabad dohányozni az éttermekben

A képviselők májusi hatállyal eltörölték a dohányzási tilalmat.

2018.03.24 07:36ma.hu

„A halálra szavaztak” – így kommentálták a dohányzást lehetővé tevő törvény bírálói az osztrák parlament döntését. A képviselők ugyanis májusi hatállyal eltörölték a dohányzási tilalmat.

A döntés inkább politikai, mintsem egészségügyi megfontolásból, de éles vita után született. Az Osztrák Szabadságpárt ugyanis koalíciós feltételként szabta meg a tiltás eltörlését. A jobboldal sikerként könyvelheti el a visszalépést.

A szociáldemokraták tweetjükben arra emlékeztettek, hogy a Néppárt 28 képviselője két éve még a tilalomra szavazott, egy pálfordulat után azonban a tilalom eltörlése mellett voksoltak.

A liberális Matthias Strolz azt írta: a kormány úgy döntött, hogy növekedhet a passzív dohányzás áldozatainak száma Ausztriában.

A várható bírálatok csillapítására a parlament 18-ra növelte az autóban dohányzók minimális életkorát.

Heinz-Christian Strache, szabadságpárti kancellár-helyettes a választás szabadságával és a vendéglátósok gazdasági érdekeivel érvelt a dohányzási tilalom megszüntetéséről folytatott vitában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.