Dráma

Többen meghaltak a franciaországi túszejtésben

Legalább két ember meghalt, amikor péntek délelőtt egy fegyveres túszokat ejtett egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre található Trebes településen.

2018.03.23 13:11MTI

"Az alkalmazottak és a vásárlók nagy részének sikerült kimenekülnie. Egy szolgálatban lévő csendőrtiszt áll kapcsolatban jelenleg a túszejtővel" - idézte a francia hírügynökség a forrást.

A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a szupermarket egyik alkalmazottját megölte a támadó, de már nincs több túsz az üzletben. Más források szerint az üzlet hentese és egy vásárló halt meg. A boltban mintegy húszan tartózkodtak a túszejtés pillanatában.

Eric Ménassi, Trebes polgármestere szerint az épületben már csak a túszejtő és egy csendőr található.

Az üzlet körül a rendőrségi akció továbbra is folyamatban van, a környéket teljesen lezárta a rendőrség.

A BFM hírtelevízió úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást, a hatóságok és a kormányzat is terrortámadásként kezeli a túszejtést.

A La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó egy 30 év körüli, marokkói származású férfi, aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. A szupermarket parkolójában álló gépkocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok.

A férfi állítólag Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagjának szabadon engedését követeli.

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak.

A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy marseille-i rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó ötször lőtt, és azután ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.

A csendőrség tájékoztatása szerint egy szemtanú azt mondta, hogy amikor a támadó bement az üzletbe, azt kiáltotta, hogy "Allah akbar". A férfinél egy kézifegyver, valamint kések és gránátok voltak.

Édouard Philippe miniszterelnök "komolynak" nevezte a helyzet.

"Carcassonne közelében egy férfi elbarikádozta magát egy szupermarketben túszokkal. Ez komoly helyzet" - mondta a kormányfő a kelet-franciaországi Mulhouse-ban.

A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan "szóbeszédeket", amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről.

Gérard Collomb belügyminiszter elindult a helyszínre.

Franciaországban a 2015 januárban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás óta legmagasabb szintű a terrorkészültség, mintegy 100 ezer csendőr, rendőr és katona teljesít szolgálatot a köztereken, pályaudvarokon, repülőtereken.

Az elmúlt három évben 241-en vesztették életüket iszlamista merényletekben, amelyeknek nagyon gyakran a rendőrök és a katonák a célpontjai. A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány, és ezt a parlament hatszor meghosszabbította. A rendkívüli állapotot 2017. november 1-én feloldották, de a rendőrség állandó jelleggel megkapta az új terrorelhárítási törvény kereteiben a rendkívüli állapot idején rendelkezésére álló jogkörök nagy részét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.