Elnökök

Nincs döntés a Putyin-Trump csúcs időpontjáról és helyszínéről

A felek kedden arról állapodtak meg, hogy kezdődjön meg a találkozó előkészítése.

2018.03.21 14:55MTI

Noha telefonbeszélgetésük során mind Vlagyimir Putyin orosz, mind Donald Trump amerikai elnök egyetértett abban, hogy a problémás kérdések száma szükségessé tesz egy csúcstalálkozót, annak sem az időpontjáról, sem a helyszínéről nem született megállapodás - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Peszkov elmondta, a felek kedden arról állapodtak meg, hogy kezdődjön meg a találkozó előkészítése. Szavai szerint ennek szükségességét "mindkét vezető megerősítette". Megállapodtak abban, hogy megbízzák a diplomáciai tárcák vezetőit - ez amerikai részről Mike Pompeo kinevezett külügyminisztert érinti -, hogy kapcsolatba lépjenek egymással és kezdjék meg a szervezést.

A szóvivő szerint a két vezető egyetértett abban, hogy nem kívánatos a fegyverkezési verseny Oroszország és az Egyesült Államok között. Peszkov konstruktívnak és gyakorlatinak nevezte Putyin és Trump telefonbeszélgetését. Nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az amerikai elnöknek azt tanácsolták Washingtonban, hogy ne gratuláljon orosz hivatali partnerének múlt vasárnapi újraválasztáshoz.

Peszkov elmondta: Putyin utasította apparátusát, hogy vizsgálják meg annak a 16 személynek az ügyét, akinek a névsorát Kszenyija Szobcsak nyújtotta át neki, amikor a Kremlben fogadta elnökválasztási volt riválisait. Szobcsak szerint az érintettek politikai foglyok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.