Nigéria

Kiszabadultak az elrabolt iskolás lányok a Boko Haram fogságából

Kiszabadult a Boko Haram dzsihadista szervezet fogságából szerdán az egy hónapja elrabolt több 110 iskolás lány többsége az északkelet-nigériai Dapchi településen.

2018.03.21 12:18MTI

Szemtanúk szerint száznál többen nyerték vissza a szabadságukat, és azt mondták, hogy öten meghaltak a fogságban, és egy lányt még fogva tartanak a dzsihadisták, mert keresztény, és nem hajlandó áttérni az iszlám hitre.

A nigériai tájékoztatási miniszter azonban csak 76 túsz visszatéréséről tájékoztatta a közvéleményt, és azt mondta, hogy 34 diáklány sorsa ismeretlen. Egyelőre nem világos, hogy miért közölt más adatokat, mint a környékbeli lakosok.

Szemtanúk szerint az emberrablók hajnali két óra körül kilenc gépkocsival érkeztek Dapchiba, és a városközpontban kitették őket. Szemtanúk szerint amikor a rémült környékbeliek kinéztek az ablakon, a szélsőségesek azt kiabálták, hogy "ez figyelmeztetés mindannyiuknak", és nem sajnálatból hozták vissza túszaikat.

"Soha többé ne vigyétek a lányaitokat iskolába" - figyelmeztettek. Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a Boko Haram hausza nyelven annyit jelent: "tilos a nyugati oktatás".

Február 19-én feltehetően a Boko Haram tagjai 110 tizenegy és tizenkilenc év közötti lányt raboltak el Dapchi iskolájából. Ez nagy visszhangot váltott ki az országban és külföldön is, különösen a terrorszervezet által 2004-ben Chibok városában történt eset miatt, amikor a dzsihadisták 276 iskolás lányt raboltak el. Közülük mintegy hatvanan nem sokkal később megszöktek, 2016-ban pedig további 24 nyerte vissza szabadságát. Tavaly májusban a Boko Haram 82 lányt elengedett váltságdíjért és a szervezet több vezetőjének szabadon engedése fejében, de mintegy száz lány még nem jutott vissza családjához, sorsuk ismeretlen.

A Boko Haram elsősorban Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A terrorszervezettel vívott harcok idején az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében az ENSZ adatai szerint mintegy 5 millió helyi lakost érint súlyos élelmiszerhiány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.