Szkripal-ügy

Megkezdődött a kiutasított orosz diplomaták hazaköltöztetése - videó

Nincsenek újabb brit szankciók.

2018.03.21 06:32MTI

Megkezdődött kedden, egy nappal az egyhetes határidő lejárta előtt azoknak az orosz diplomatáknak a hazaköltöztetése, akiket a brit kormány a délnyugat-angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet miatt utasított ki Nagy-Britanniából.

A brit kormány nemzetbiztonsági bizottsága kedden ülést tartott, de úgy döntött, hogy nem foganatosít újabb szankciókat Oroszországgal szemben.

A kormány múlt szerdán a londoni orosz nagykövetség 23 olyan diplomatáját szólította fel egy héten belüli távozásra, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában. London emellett felfüggesztett minden tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést Oroszországgal, és ennek jegyében visszavonta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni látogatásra szóló meghívását.

Theresa May brit miniszterelnök a kiutasítási döntésről és annak előzményeiről adott múlt heti parlamenti tájékoztatójában közölte, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint a novicsok nevű, orosz fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegmérget használták Szergej Szkripal egykori orosz katonai hírszerzőtiszt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynöke és lánya, Julija Szkripal megmérgezéséhez.

Az incidens március 4-én történt. Mindkettőjüket azóta is válságos, de stabil állapotban kezelik Salisbury kórházában.

A brit kormány hivatalos álláspontja szerint "nagyon valószínű", hogy a mérgezéses támadásért az orosz államot terheli a felelősség. Boris Johnson brit külügyminiszter minapi nyilatkozata szerint "elsöprően nagy valószínűséggel" Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött az akcióról.

Orosz részről folyamatosan cáfolják a brit vádakat. A brit médiában megszólaltatott orosz diplomaták még a novicsok néven azonosított idegméreg-hatóanyag létezését is tagadták.

Kedden mindazonáltal költöztetőcégek zárt rakterű teherautóinak sora hagyta el a londoni Kensington kerületben lévő orosz nagykövetség hivatalainak és rezidenciáinak hatalmas épületegyüttesét, a kiutasított diplomaták és hozzátartozóik - hozzávetőleg 80 ember, köztük gyerekek - pedig buszokkal távoztak a komplexumból.

A diplomatákat és családtagjaikat a londoni Stansted repülőtérről szállította haza a Rosszija légitársaság különgépe kedden kora este.

Moszkva szombaton a brit intézkedéseknél szélesebb körű válaszlépéseket jelentett be. Az orosz kormány 23 brit diplomatát kiutasított, emellett visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus működési engedélyét, és leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

A brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági bizottság kedden megtartotta szokásos heti ülését, amelynek napirendjén az esetleges további szankciók lehetősége szerepelt.

Az ülésen azonban végül az a döntés született, hogy Nagy-Britannia most nem alkalmaz újabb ellenintézkedéseket, de Theresa May miniszterelnök az értekezlet után részletek nélkül közölte: London "aktívan tanulmányozza" egyéb lépések lehetőségét, és készen áll arra, hogy e lépéseket bármikor megtegye.

A Downing Street szóvivője nem sokkal később közölte: a brit határőrizeti hatóságok megszigorították a brit repülőtereken leszálló magánrepülőgépek ellenőrzését, annak "fokozott megfigyelésére és nyomon követésére", hogy e gépekkel kik érkeznek Nagy-Britannia területére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.