Török tévé-értesülés

Dollármilliárdokat érő sugárveszélyes anyagot foglaltak le Ankara közelében

Közúti ellenőrzésen buktak le.

2018.03.19 19:21MTI

Több milliárd dollárt érő, csaknem másfél kilogramm sugárveszélyes kaliforniumot foglalt le, négy embert pedig őrizetbe vett a török rendőrség Ankara tartományban egy úti ellenőrzés során - jelentette az NTV török hírtelevízió hétfőn.

A török rendőrség egyelőre nem erősítette meg a tévécsatorna értesülését.

Az NTV szerint a hatóságok korábban egy bejelentést követően kezdték el megfigyelni az előállítottakat. A rendőrül Ankara külterületén, Pursaklar településen állították meg a gyanúsítottak autóját, amelyben összesen 1441 gramm kaliforniumot találtak.

Az NTV értesülése szerint ennek a mennyiségnek a piaci értéke mintegy öt és fél milliárd dollár. A csempészek 72 millió dollárért próbálták meg külföldre értékesíteni - számolt be róla a hírtelevízió.

Az anyag Oroszországból került Törökországba, illegális úton.

Az NTV információi alapján a radioaktív kalifornium a természetben nem fordul elő, ugyanakkor egyike a legdrágább és legveszélyesebb kémiai elemeknek. Atomreaktorokban használják. Stratégiai jelentősége miatt csak korlátozott mennyiségben állítják elő, kizárólag Oroszországban és az Egyesült Államokban. Egy gramm kalifornium értéke négy millió dollár. Nevét a Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetemről kapta, ahol négy amerikai kémikus először állította elő mesterségesen 1950-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.