Tragédia

Hídomlás: egy mérnök szólt a repedésekről, csak nem vették észre

Már két nappal a katasztrófa előtt figyelmeztetett mindenkit a miami híd hibáira.

2018.03.18 10:08ma.hu

A hat ember halálával végződő, Miamiban történt gyalogoshíd-katasztrófa előtt két nappal egy mérnök figyelmeztetni próbálta az építési hatóságokat a veszélyre, miután repedéseket fedezett fel a szerkezetben.

A szakember telefonon próbálta elérni az illetékeseket, ám az irodában senki sem vette fel a telefont. A férfi ezért az építésügy üzenetrögzítőjére mondta, hol talált szerkezeti hibákat a gyalogos felüljáró északi részén, bár ő maga is hozzátette, hogy ezek biztonsági szempontból nem feltétlen jelentenek veszélyt. A rögzítőn hagyott üzenet végül csak a gyalogoshíd összeomlása után jutott el az illetékeshez.

Az is kiderült, hogy néhány órával a híd leomlása előtt a híddal kapcsolatos problémák miatt szakértői egyeztetés folyt az esetleges repedések biztonsági kockázatairól. A szakértők abban maradtak, a szerkezeti hibák nem jelentenek veszélyt.

A gyalogoshíd március 15-én omlott össze, pár nappal az ideiglenes telepítése után. A hidat később akarták átadni, de végül megnyitották, hogy biztonságos összeköttetést biztosítsanak a Florida International University (FIU) és a városrész között. Több ember tartózkodott a hídon, illetve számos autó haladt át alatta, mikor az leszakadt.

Vajon nálunk felvették volna a telefont?

2006. augusztus 20-án hatalmas vihar csapott le Budapestre, 5-en meghaltak, több százan megsérültek. Előzetesen a front vonulásával párhuzamosan az OMSZ ügyeletese több, piros riasztást is kiadott az országra, majd a közép-magyarországi régióra - azaz Budapestre és környékére. Ám mint kiderült, ezt a Katasztrófavédelemnél csak a vihar után olvasták el. Az akkori szóvivő azt kifogásolta, hogy telefonon nem figyelmeztették őket. Véleménye szerint amúgy is a milliós tömeg aligha tudta volna időben elhagyni a helyszínt, ha az utolsó pillanatban lefújják a tűzijátékot, ami egyébként nem a katasztrófavédelem feladata. A katasztrófát az okozta, hogy a vihar éppen egy tömegrendezvényen csapott le.

Egyes értesülések szerint az építkezést végző két floridai céggel korábban is komoly problémák voltak, a kivitelezéseik során több mérnöki hibákat találtak, és hiányosságaikért számos hatósági büntetést kaptak. Azt is hallani, hogy a több mint 14 millió dolláros költségvetéssel készült miami felüljáró építésénél nem szakképzett munkásokat alkalmaztak. Az egyik cégre egyébként 2012-ben a virginiai Norfolkban 28 ezer dolláros büntetést szabtak ki, mert egy általa épített hídból 90 tonnás rész szakadt ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.