Ünnep

Az olaszok elcsatolták Sepsiszentgyörgyöt?

Meghökkentő utcakép fogadja március 15-étől az embert a városközpontban.

2018.03.15 17:35ma.hu

Sepsiszentgyörgyön az út menti lámpaoszlopokon piros-fehér-zöld "zászlók" lobognak a március 15-i ünnephez kapcsolódva. A szentgyörgyi főtér egy részét ábrázoló egyik fotót Grüman Róbert, a Kovászna megyei tanács alelnöke posztolta Facebook-oldalára, heves vitát váltva ki:

Sokan kiakadtak ugyanis azon, miért kell a magyar nemzeti ünnepet olasz zászlóval ünnepelni? A Főtér jelentése szerint sepsiszentgyörgyi városháza rögvest közleményben tisztázta a dolgokat:

„Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a március 15-i megemlékezésre készülve, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszített. Ezúton tájékoztatjuk a lakosságot, a félreértések tisztázása céljából, hogy a kovácsoltvas oszlopokra függőlegesen elhelyezett magyar szimbólum nem zászló, nem lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag.”

A szentgyörgyi városháza szakember véleményét is idézi: dr. Szekeres Attila heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke, a Román Tudományos Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága által akkreditált címergrafikus szerint:

„Ez nem zászló! Se nem lobogó! Ez kifeszített magyar nemzeti színű szalag. A sorrend megfelelő, mert ha az oszlopon felfelé fordítjuk, helyes sorrendben kiadja a magyar nemzeti zászló összetételét: piros-fehér zöld. Ismétlem, ez nem zászló és nem lobogó”.
A Kovászna megyei prefektúra azonnal felszólította a szentgyörgyi városházát, hogy „Magyarország zászlaja” mellé tűzzék ki a román nemzeti lobogót is – a törvény ugyanis csak így engedélyezi más ország zászlajának kifüggesztését.

Válaszában a polgármesteri hivatal leszögezte, hogy „az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka dr. Lázár János, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én tűzik ki Románia zászlója mellé Magyarország zászlóját.

Jelenleg a városban, a március 15-i megemlékezésre készülve, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítettek. Az említett szimbólumok egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával. ”

Ezért a kihelyezett magyar nemzeti zászlókat, szalagokat és kokárdákat nem távolítják el – szögezi le újabb közleményében a városháza.

És hát a sepsiszentgyörgyi Dan Tanasă is idegállapotba került: azt írja, hogy a várost vezető „egyén”, vagyis Antal Árpád polgármester magyarországi parancsra díszíttette fel így a várost, ez az akció pedig gyalázat a Nagy Egyesülés centenáriumának évében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.