Zaklatási ügyek

Öt nő vádolta meg zaklatással a 83 éves sztárépítészt

Richard Meier Pritzker-díjas amerikai építész hat hónapra visszavonul a munkától, amit cégében végzett, miután négy volt munkatársnője, valamint egy ötödik nő, akivel egy projekten dolgozott együtt, szexuális zaklatással vádolta meg.

2018.03.14 12:38MTI

A The New York Times cikke részletesen idézi a nők beszámolót azokról az alkalmakról, amikor Meier erőszakoskodott velük.

A legrégibb eset az 1980-asévekben történt, amikor Meier a Los Angeles-i Getty Centert tervezte. Carol Vena-Mondt bútortervező elmondta, hogy az építész erőszakkal próbált vele nemi kapcsolatba lépni, miután meghívta vacsorára a lakására, ahol, mint kiderült, a nő volt az egyetlen vendég.

A többi vád a 2000-es évekből származik, olyan nőktől, akik Meierrel dolgoztak. Kettejükkel a lakásán viselkedett illetlenül az építész, egy harmadiktól azt kérte, hogy vetkőzzön le, miután meztelen nőkről készített képeit mutatta neki.

A negyedik nő arról számolt be, hogy egy céges összejövetelen Meier a ruháján keresztül megmarkolta az alsóneműjét.

Keddi közleményében Meier azt írta, hogy "haladéktalanul szabadságra megy" cégétől, a Richard Meier & Partners Architectstől.

"Mélyen felzaklattak azoknak a nőknek a beszámolói, akiket szavaim és tetteim megbántottak. Noha talán másképp emlékszünk vissza a történtekre, őszintén bocsánatot kérek mindenkitől, akit viselkedésemmel megsértettem" - fogalmazott a 83 éves építész.

A társaság projektjeit Los Angeles-i és New York-i partnerek veszik át - írta a cég közleményében.

Meier elnyerte az építészet legnagyobb tekintélyű elismerését, a Pritzker-díjat. Olyan neves épületeket tervezett, mint a barcelonai Modern Művészetek Múzeuma, az atlantai High Múzeum vagy a hágai városháza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.