Mérgezés

Kritikus állapotba került két ember egy brit étteremben - képek

A brit rendőrség több nyomozást is indított, nincs kizárva a terrorcselekmény lehetősége.

2018.03.06 11:10ma.hu

Egy férfit és egy nőt találtak vasárnap eszméletlenül egy padon. A Sky News értesülései szerint Sergej Skripal az egyik ember, akit súlyos mérgezéses tünetekkel vittek kórházba az angliai Salisbury intenzív osztályára. A Sky News értesülései szerint a 30 év körüli női áldozat Skripal lánya, Julia Skripal. Továbbra is életveszélyes állapotban vannak egy eddig ismeretlen anyag által okozott mérgezés miatt.


Skirpal 2006-ban 13 év börtönbüntetésre ítélték Oroszországban, mert kémkedett a briteknek. Az egykoi orosz ezredes segített az MI6-nek Nyugat-Európában dolgozó orosz ügynökök tucatjait leleplezni - az Euronews hírügynökség szerint.

2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során szabadult. Ez a kémcsere volt az egyik legnagyobb szabású ilyen akció évtizedek óta. Anna Chapman volt egyik orosz alvó ügynök, akit letartóztattak az USA-ban, és hazaküldtek Ororszországba. Cserébe négy állítólagos kettős ügynököt engedtek szabadon. Szkripal Nagy-Britanniába menekült. Itt új életet kezdett, de nem bujkált.

Ez a felvétel még vasárnap készült 3 óra 47-kor, a Snap Fitness 24 órás edzőteremnél, a képen jól látni, hogy egy férfi és egy nő a Zizzi étterem felé halad - itt találták meg Skripalékat is. Az edzőterem tulajdonosa elmondta, hogy a rendőrség vizsgálódott náluk, és ezt az egy felvételt vitték el, valamint kértek egy listát a jelenlévőkről 15 és 16 óra között.

Oroszország és Nagy-Britannia közt feszült a kapcsolat Alekszandr Litvinyenko 2006-os meggyilkolása óta. A volt KGB-ügynököt polónium 210-es radioaktív izotóppal ölték meg, a brit hatóságok nyomozása szerint az ő kivégzését valószínűleg maga Vlagyimir Putyin rendelte el.

Szintén a Sky News értesülése szerint a Kreml tagadja a 66 éves orosz MI6-kém mérgezését. Jelenleg is folyik a toxikológiai vizsgálat annak megállapítására, hogy mi okozhatta a két ember súlyos mérgezését. Dmitrij Peskov, Putyin szóvivője azt nyilatkozta, Moszkvának halvány lila gőze nincs, miért lett beteg Skripal, de egyelőre egy brit hatóság sem kérte fel őket az együttműködésre a nyomozás érdekében. "Moszkva mindig nyitott az együttműködésre" - nyilatkozta. A nyomozást szükség esetén kiterjesztik a terroristaelhárító hálózatra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.