Uralom

Elrendelték Szaddám Huszein családja vagyonának elkobzását

A döntés az egykori diktátoron kívül családtagjaira és az uralma alatt kormányzói tisztséget ellátó, illetve az egykori Baasz párt magas rangú tisztségviselőire vonatkozik.

2018.03.05 17:54ma.hu

Az iraki hatóságok hétfőn elrendelték Szaddám Huszein és családja, illetve az uralma alatt valamilyen tisztséget betöltő 4257 ember vagyonának elkobzását - tudatta a legfőbb iraki elszámoltatási és igazságszolgáltatási szerv.

A testület közleménye szerint a döntés az egykori diktátoron kívül családtagjaira és az uralma alatt kormányzói tisztséget ellátó, illetve az egykori Baasz párt magas rangú tisztségviselőire vonatkozik. A jelentés alapján az érintettek ingóságait és ingatlanjait az iraki pénzügyminisztérium veszi nyilvántartásba.  

Az elszámoltatási szerv jelezte, hogy az érintettek panasszal élhetnek a döntéssel szemben a kabinet által ez ügyben létrehozott különleges bizottságnál.  

Szaddám Huszein 1979-től 2003-ig állt Irak élén, uralmát az Egyesült Államok és szövetségeseinek beavatkozása döntötte meg. Az amerikai megítélés szerint ugyanis Bagdad nem tett eleget az ENSZ BT 1441. számú határozatának, amely tömegpusztító fegyvereinek felszámolását követelte.

Huszeint 2003-ban szülővárosa, Tikrít közelében fogták el. Az iraki különleges törvényszék 2006-ban halálra ítélte a volt diktátort az ad-Dudzsáil síita településen 1982-ben elkövetett mészárlásért, amely 148 ember életét követelte. Szaddám Huszeint 2006. december 30-án végezték ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.