Razzia

Csaknem kétezer ókori műtárgyat foglalt le a török csendőrség

Csaknem kétezer, a római és a bizánci korból származó műtárgyat foglalt le a török csendőrség Isztambulban egy csempészek elleni razziában.

2018.02.22 22:30MTI
hirdetés

A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint a hatóságok összesen 1981 régiséget kerítettek kézre, két csempészt pedig őrizetbe vettek. A régiségek egy helyi múzeumba kerültek.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a közép-törökországi Aksaray tartományban egy illegális ásatáson bukkantak a műtárgyakra, amelyeket egymillió dollárért próbáltak meg értékesíteni.

Az isztambuli régészeti múzeum munkatársai szerint a lefoglalt régiségek felbecsülhetetlen értékűek, a római és a bizánci kor kevésbé feltárt időszakaira világítanak rá.

A török hatóságok határozattan fellépnek a történelmi tárgyak csempészete ellen, és küzdenek a már korábban külföldre juttatott régiségek visszahozataláért is, mivel az ország idegenforgalmának jelentős része a gazdag és sokszínű kulturális örökségen nyugszik.

Kedden a rendőrség egy isztambuli hotelben egy kétezer-kétszáz éves aranykoronára és egy ezüsttálra bukkant, amelyek a hellenisztikus korból maradtak fent.

Tavaly szeptemberben egy ötven éve külföldre csempészett ritka, háromtonnás római kori márványszarkofág került vissza Svájcból Törökországba. Az alkotást a dél-törökországi Antalyába viszik tovább, ahol a régészeti múzeumban állítják ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.