Betegség

Tovább terjed az influenza Romániában

Még mindig emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Romániában.

2018.02.22 13:11MTI

Az elmúlt héten számuk megközelítette a 135 ezret, ami 4,4 százalékkal magasabb az előző hetinél, és több mint 50 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatot.

A román tisztiorvosi szolgálat csütörtökön közzétett összesítése szerint a hetedik héten a valószínűsíthető influenzás megbetegedések száma elérte az 1358-at, míg a tavalyi azonos időszakában ezek száma 97 volt. A laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt influenzás esetek száma ebben a szezonban 781 volt Romániában, ezek kétharmadában a B típusú vírust mutatták ki.

Az influenzás betegek közül már 47-en vesztették életüket a mostani szezonban Romániában: egyikük sem kapott influenza elleni védőoltást, és többségük más, krónikus betegségekben is szenvedett, így az influenzás fertőzés végzetessé vált számukra. Az áldozatok közül 25-öt A, 22-t pedig a B típusú vírus fertőzött meg. Tavaly ilyenkor 25 halottja volt az influenzának.

A ragályos betegség leginkább Bukarestben, Konstanca, Iasi és Olt megyében terjed, és közepes intenzitású Bihar és Arges megyében.

Múlt hét végéig a veszélyeztetett korúak közül csaknem 952 ezren kapták meg a szezonális influenza elleni ingyenes védőoltást Romániában.

A betegség terjedése ellenére az influenzás megbetegedési mutatók országos szinten nem haladták meg a járványküszöböt, így a román egészségügyi hatóságok hivatalosan nem jelentették be az influenzajárványt. A lokális gócpontokban azonban meghozták az ilyenkor szükséges óvintézkedéseket, ezért a legtöbb kórházban és más ápolási intézményben látogatási tilalom van érvényben.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint az influenzás megbetegedések száma a várt szinten tetőzött Romániában, és a következő hetekben csökkenő tendenciára lehet számítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.