Gyász

Meghalt Henrik herceg

II. Margit királynő férjének halálhírét szerda hajnalban közölték.

2018.02.14 06:10ma.hu
MTI Fotó

Henrik herceg békésen, álmában szenderült jobblétre kedden éjjel a Koppenhágától 40 kilométerre lévő Fredensborg-palotában.

A herceg családja körében akarta tölteni utolsó napjait, ezért a koppenhágai Ringshospitalet kórházból átszállították a palotába.

A 83 éves herceg január közepén került kórházba. Tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, és kezelésekor jóindulatú tüdődaganatot is felfedeztek.

Margit hercegnő, a későbbi uralkodó 1967-ben kötött házasságot Henri de Laborde de Monpezat francia diplomatával, aki ennek révén Henrik herceg lett. Két fiúk született. Frigyes trónörökös, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja a phjongcshangi téli olimpiáról idő előtt hazatért apja rosszabbodó állapotának hírére.

A herceg 2016. januárban vonult vissza a közélettől és sokszor beszélt arról, mennyire zavarta az, hogy miután a feleségét 1972-ben királynővé koronázták, az ő címét sosem változtatták meg hercegiről királyira. Az Őfelsége Henrik, Dánia hercege címet kapta, a dán nép elég gyorsan a szívébe fogadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.